Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Sudan önlemler

Sudan önlemler

Küresel ısınma sebebiyle son 22 yılın en kurak kışını yaşayan Türkiye, yağışların beklenen seviyede gerçekleşmemesi ve barajların su seviyesinin düşmesiyle susuzluk tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. Kurak geçen kış ayları küresel iklim krizinin etkileriyle beraber kuraklık, susuzluk endişeleri giderek artıyor. Büyük kentlerde barajların doluluk oranları kritik seviyelerde seyrediyor. Yağışlar umut olurken Ankara’da barajların doluluk oranları çok az denilecek seviyede. ASKİ’nin son yayınladığı verilere göre Ankara’da toplam baraj doluluk oranlarının bugünlerde yüzde 32,91'den yüzde 33,28'e yükseldiği görülüyor.

Artan nüfus ve su tüketimine karşı ne yapmalıyız. Günlük hayatımızda alacağımız basit önlemlerle biraz olsun su israfının önüne geçebiliriz. Gündelik hayatımızdaki alışkanlıklarımızdaki basit değişiklikler ile binlerce ton suyu kurtarabiliriz. Su tasarrufu için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir: Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, duş alırken ya da tıraş olurken suyu boşa akıtmayın. Ellerinizi ıslattıktan sonra sabunlarken musluğu kapatın, durulamak için tekrar açın. Diş fırçalarken ve tıraş olurken de suyu kullanmadığınızda musluğu kapatın. Duşta, suyun ısınmasını beklerken akan suyu israf etmeyin. Boşa akan suyu bir kovada biriktirebilir daha sonra temizlik, çiçek sulama ya da tuvalet için kullanabilirsiniz.

Meyve ve sebzelerin akan su yerine bir kapta sirkeli suda bekletmek, hem büyük bir su tasarrufu hem de gıdanın kimyasal maddelerden arınmasını sağlar. Meyve ve sebzeleri akan su yerine bir kapta yıkayarak her yıl tonlarca suyun israf olmasının önüne geçebilirsiniz. Damlatan muslukları, su sızdıran klozet veya sifonları derhal onarın. Damlatan musluklar, yine her yıl tonlarca suyun israf olması anlamına gelir. Banyoda geçirilen süre arttıkça boşa akan su miktarı da artıyor. Banyo yapmak yerine kısa duşlar alarak üçte bir gibi bir oran ile su tasarrufu yapabilirsiniz. Banyoda geçirdiğiniz zamanı kronometre ya da alarm ile sınırlayabilirsiniz. Banyoda su tasarrufu yapmanın bir başka yolu da duş stop valfi. Duş başlığına kolaylıkla takılabilen valfler, musluğu açıp kapadığınızda suyun sıcak kalmasını sağlar. Böylece suyun ısınması için tekrar tekrar suyu boşa akıtmamış olursunuz.

Uzmanlar, 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığının elde yıkama yerine bulaşık makinesinde yıkanmasıyla yılda 30-40 ton arasında su tasarrufu yapılabileceğini belirtiyor. Elbette bu tasarruf için bulaşık makinesinin dolmadan çalıştırılmaması gerekiyor. Ayrıca, makineye konan tabakların sudan geçirilmesi de önemli bir israfa sebep olur. Tamamen dolmadan çalıştırılan çamaşır ve bulaşık makineleri de önemli bir su israfına sebep olur. Çamaşır ve bulaşık makinelerini olabildiğince az çalıştırmak, tam dolmadan çalıştırmamak su tasarrufu için önemlidir. Ayrıca neredeyse tüm makinelerde bulunan eko programlar, daha az su ve elektrik kullanılmasını sağlar. Elektrik tasarrufu hakkında detaylı bilgi için elektrik tasarrufu nasıl yapılır yazımızı ziyaret edin.

Yeni bir çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi alacaksanız ya da evinizdeki eşyaları değiştirecekseniz su ve enerji tasarruflu makineler tercih edin. Yeni nesil enerji tasarruflu makineler ile önemli miktarda su ve elektrik tasarrufu yapabilirsiniz. Tuvalet sifonlarında tasarruf, önemli miktarda su tasarrufu sağlar. Tasarruflu sifon sistemleri, eski tip sifonlardan her defada en az 5 litre daha az su kullanır. Sıfırdan bir klozet alacaksanız, tasarrufluları tercih edin. Evinizdeki sifonu da tasarruflu hale getirmek mümkün. Rezervuarın içine dolu 1,5 litrelik bir pet şişe koyarak tasarruf edebilirsiniz. Bu yöntem, rezervuarda daha az suyun depolanmasını, dolayısıyla sifon çekildiğinde de daha az suyun kullanılmasını sağlar. Klozete tuvalet kağıdı atılması da ayrıca daha fazla sifon çekilmesine sebep olur. Aslında günlük hayatımızda alabileceğimiz bu gibi basit önlemlerle su tasarrufuna giderek kuraklıkla gündeme gelen azalan sularımızı koruyabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR