Vahit Aldı

Vahit Aldı

Vatandaş uçmayı bekliyor(!)

Vatandaş uçmayı bekliyor(!)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir - Çam ve Sakura Şehir Hastanesi - Kayaşehir Metro Hattı'nın açılışında muhalefete yüklendi.

İBB'nin 3 yıldır İstanbul'a bir çivi dahi çakmadığını söyleyen Erdoğan, "Asıl sorumlusu becerip devam ettiremediği için bu metro hattını büyükşehir belediyesi yapmadığı için bakanlığımız devraldı" dedi.

Açılışın ardından akıllara Ankara'daki havaalanı metro hattı geldi. Yaklaşan seçimlerde kaderine terk edilen havaalanı metro hattı vatandaşlar tarafından tepkilerin odağı halinde.

Geçtiğimiz hafta bir dizi ziyaretler için Çubuk’ta idim. Vatandaşlar siyasetçilerin her seçimde metro vaatleri ile geldiklerini ancak seçimin ardından projenin rafa kaldırılmasından dert yandılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sitem eden halk, metronun seçim projesi olmadığını zorunlu ihtiyaç olduğunu dile getirirken yüz yılın Türkiye’sinde başkentin havaalanına metro olmamasının altını çizdiler.

Bakanlığın sitesine baktım; Ulaştırma Bakanlığı 2019’da projeyi tamamlamış.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın resmi web sitesinde “Projelendirme çalışmaları tamamlanmış olup, 2019 yılı yatırım programına dâhil edilmiştir. İhale hazırlık çalışmaları devam etmektedir” açıklaması yer alıyor.

Sitede: Proje Bedeli (Yapım) : 7.871.231.000 TL Hat Uzunluğu : 26,2 km İstasyon Sayısı : 7 Tasarım Hızı :120 km/saat Kapasitesi :700.000 yolcu/gün Proje Bedeli (Araç) : 1.110.673.000 TL Araç Sayısı : 102 Adet (GoA-4 metro aracı) bilgileri bulunuyor.

Kuzey Ankaralılardan sitem

Ankara’nın kuzeyinde bulunan belediyeler iktidarın ancak başkanların metro ile ilgili bir girişimi bulunmuyor. Vatandaşlar “Her seçimde oy için kapımıza kadar gelip söz veriyorsunuz seçim bitiyor unutuyorsunuz. Bu seçimde biz de size oy vermeyi unutacağız” sözleri ile belediye başkanlarını iktidarın gücünü kullanmaya davet ettiler.

EGO Genel Müdürlüğü; 5 Nisan itibarıyla AŞTİ-15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı-Havalimanı güzergâhında 442 hat numaralı otobüslerle yaklaşık yüzde 50 uygun ücretle 20 TL’ye hizmet vermeye başlattı. Siyasete kurban giden metro hattı bu sefer de protokole takıldı.

EGO’nun iniş-biniş noktalarının belli olması ve kaos yaşanmaması adına yer tahsisi talepli resmi yazılarına Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün cevap vermemesi bu sefer de karmaşıklıklara neden oldu.

UCUZ TAŞIMACILIĞA VETO

Yüzde 50 daha ucuz ücretle taşımacılık yapan EGO araçlarının seferleri, havalimanına giriş izni olmadığı öne sürülerek engellendi. Otobüsleri kullanıp mağdur olanlar yürüyerek havalimanına ulaşmaya çalıştı.

Her ne kadar otobüs seferi başlatılsa da sorunun kökten çözülmesi için metro şart!

Bu durumda ABB’nin ve kuzeydeki iktidar belediyelerinin birlik içinde metro projesini yatırım planına aldırması gerekiyor.

Ankara’nın çilesi Esenboğa metro hattının bir an önce yapımına başlanılması için siyasilerin eline taşın altına koyması dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR