Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Tasarruf

Tasarruf

Türk Milletinin alışkanlıklarındandır tasarruf. Birçok şeyi tasarruf yaparak elde eder. Biriktirir yada ona göre gereksizse harcamaz. Çünkü gereğinden fazla harcamak hem inançlarına hem de geleceklerine ters düşer. Tasarruf ilk okul ağlarından beri bireylere öğretilen bir olgu olmuştur. Gereksizse israf etme. İdareli kullan. Biriktir yarında lazım olur gibi telkinlerle hep ihtiyatlı harcamak öğretildi.

Yaşadığımız zaman dilimi dünyada ve Türkiye’de birçok şeyde değişikliklere ve farklılığa neden oluyor. Bunlardan biriside iklim değişiklikleri ve mevsim geçişleri oldu. Yaşadığımız iklimsel değişiklikler ve artan nüfus ve gelişen şehirleşme su tüketimini artırarak şehre temiz su sağlayan barajlardaki suların hep gündem de kalmasına neden oldu. Gündeme gelen barajlardaki su seviyeleri küçüklüğümüzden beri öğretilen tasarruf tedbirlerini akla getirdi.

Geçtiğimiz günlerde konu hakkında özel söyleşi yaptığım Meteoroloji Mühendisleri Oda Başkanı Fırat Çukurçayır şu hususlara değinerek su kullanımındaki tasarrufa dikkat çekmişti. Çukurçayır rakamlar ile hem Ankara’nın barajlarındaki su miktarını hem de tasarruf şekillerini dile getirmişti. Şimdi o haberimin bir kısmını sizlerle paylaşarak su kullanımında tasarrufun önemine bir kez daha değinmek isterim; “Konuşmasında Ankara barajlarındaki son durumun günlük olarak takip edildiği ve verilerin paylaşıldığından bahseden Çukurçayır, “ASKİ, 10 Ekim 2023 tarihinde web sayfalarında Ankara’nın barajlarındaki doluluk oranlarını açıklamış ve Toplam doluluk oranı olarak yüzde 37,37, aktif kullanılabilir su miktarı ise yüzde 28,89 olarak açıklamaktadır. Ankara Barajlarındaki su miktarı olarak bir kıyaslama yapılmış ve 10 Ekim 2022 tarihinde 539.263.000 metreküp su varken bir yıl sonra aynı tarihte yani 10 Ekim 2023 tarihinde 592.426.000 metreküp su olduğu yazılmıştır. Diğer bir bakış açısıyla Ankara barajları geçtiğimiz yıldan çok daha iyi durumdadır. Şehre verilen su miktarına baktığımız zaman geçen yıl aynı tarihte 1.349.849 metreküp su verilirken bu yıl 1.525.890 metreküp su verilmektedir. Başka bir ifade ile Şehrimize verilen su miktarı geçen yıla göre 176.041 metreküp daha fazla su verilmektedir” ifadelerini kullandı.

Çukurçayır, barajlardaki su seviyesinden çok vatandaşın bilinçli su tüketiminin önemli olduğunu söyleyerek, “Aslında Meteoroloji Mühendisleri Odası olarak biz her zaman söylüyoruz. Su içinde yüzsek bile suyu verimli kullanmalıyız. Belki çoğu insan henüz farkında değil ama su yaşamın ta kendisidir. Geleceğin de en önemli en değerli maddesidir su. Gelişmiş ülkelerde uygulanan yöntem; yağışların uzun yıllar mevsim normalleri altına düştüğü ilk aydan itibaren suyun tasarrufuna yönelik birtakım tedbirlerin uygulamaya konulmasıdır. Susuzluk ötelenebilecek bir sorun değildir. Bu ay yağışlar olmadı ama önümüzdeki ay yağar, oda olmadı ilk baharda yeteri kadar yağış olmadı ama sonbaharda açığı kapatırız, olmadı kışın kapatırız, oda olmadı tekrar ilk baharda kapatırız diye sorunu ötelersek işin içinden çıkılmaz duruma geliriz” uyarısında bulundu.

Çukurçayır su tasarrufunu yaşamdan bir örnek ile açıklayarak, “Diyelim ki bir iş yerinde çalışıyorsunuz ve aylık maaşınızdan bir miktarda tasarruf yapıyorsunuz. Ama hayat bu derken patronunuz battı veya sizi işten çıkarttı ve işsiz kaldınız. Ne yaparsınız uzun yıllar birikimlerinizi harcamaya başlarsınız. Ama ne zaman yeni bir iş bulacağınız belli olmadığı için birikimlerinizi akılcı kullanmaya başlarsınız. Gereksiz denilebilecek harcamalardan sakınırsınız ta ki yeni bir iş buluncaya kadar dengeli gidersiniz. Barajlardaki su bizim tasarruflarımızdır. Yağış olmadığı zaman hayatımızı idame ettireceğimiz kaynağımızdır. Bu nedenle verimli ve dengeli kullanarak yağışlı döneme kadar azami tasarruflu kullanmamız gerekmektedir” demişti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR