Şule Erciyas

Şule Erciyas

Temizliğin önemi

Temizliğin önemi

Hem maddi hem de manevi kirlerden kurtulmaya temizlik denir. İnsanın bulunduğu yaşadığı ortamın temiz olması gerekir müminler abdest namaz gusul vb ibadetlerde temiz olma şartı ile bağdaşır eğer temiz olmak istiyorsak bu ibadetleri yerine getirebiliriz.

Peygamber Efendimiz insan vücudundan atılan necasetin çevreye bulaşmaması ve temiz alanlara taşınmaması konusunda titizlik göstermiştir, tuvalet ihtiyacı giderilmesi esasında dikkat edilmesi gerekenleri öğretirken öncelik verdiği husus, kıyafete ve bedene idrarın sıçratılmamasıdır.

Nitekim bir defasında Peygamberimiz iki kabrin yanından geçerken durur beraberindekiler neden durduğunu merak ederken kabirde yan yana iki kişiye işaret ederek şöyle dedi bunlar mutalaka azap görüyorlar oysa büyük bir günahtan dolayı azap görüyor değiller bunlardan biri idrardan sakınmazdı diğeri ise söz taşırdı sonra yaş bir hurma dalı alıp ikiye bölerek her birinin bir mezarının üzerine diker Allah Rasulüne neden böyle yaptığını sorarlar Hz Peygamber Efendimiz umulur ki bu dallar kurumadıkça onların azapları hafifletilir buyurur.

Peygamber Efendimiz temizliğe verdiği önemi vurgularken bu olayı sahabei kirama örnek olarak göstermiştir. Anlamalıyız ki müminler olarak her konuda namaz olsun abdest olsun dikkat etmeliyiz insanları her daim temiz olmaları konusunda uyarmalıyız.

İnsan sadece belirli ibadetleri yerine getirirken değil yaşadığı her an yaratıcısının ve onun görevlendirdiği meleklerin gözetiminde olduğu hissini taşımalıdır her daim gözetlendiğimizi unutmamalıyız. İnsanı temiz bir beden ve temiz bir ruh ile her an Rabbinin huzurunda olduğu hissini taşımalı.

Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır, Lanetlenmeye neden olan üç şeyi yapmaktan sakının su kaynaklarının çevresine, yol ortasına ve gölgelik yerlere abdes bozmaktan Peygamber Efendimiz böyle buyurmuştur.

İnsanlar temizlik konusunda her daim önem göstermeli evimiz çevremiz bedenimiz dahil olmak üzere her konuda temizliğe önem göstermeliyiz. İnsanları da toplumsal görev olarak temizlik konusunda uyarmalıyız, her daim temiz olalım Selam ve Dua ile,

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR