Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Toplu Taşımaya Zam Bekleniyordu

Toplu Taşımaya Zam Bekleniyordu

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından yapılan son açıklama ile beklenen zam gerçekleşmiş oldu. Bilindiği gibi, asgari ücret zammı ve KDV zammı sonrası, pek çok kalemde zam yapılmış ve hayatın gereği olarak fiyat güncellemelerine yönelik düzenlemeler yapılmıştı.

Söz konusu fiyat düzenlemesine bir katkı da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. 24 Temmuz Pazartesi 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni EGO ücretleri duyuruldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise; vergi oranlarının artırıldığı ve akaryakıt giderlerinde artış yapıldığı ifade edildi.

Ek olarak; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin EGO bilet ücretlerinde düşük seviyede uygulama yaptığı ancak bu düşük seviyenin EGO’ya aylık zararının 300 milyon lira olduğu belirtildi. İlgili zararların; Ankara Büyükşehir Belediyesi ‘nin diğer bütçe kalemlerinden karşılandığı vurgulandı.

Ben buradan; Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ve EGO Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etmek istiyorum. Bunca yapılan zamma rağmen, 2019 yılında hayata geçirilen öğrenci tarifesinin halen Türkiye'nin en ucuz aylık öğrenci abonman tarifesi olarak devam ediyor olması son derece başarılı bir çalışmanın neticesi olarak ön plana çıkmaktadır.

Elbette yapılan zamlar sonrası, EGO’nun ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de zam yapmaması kaçınılmazdı, çünkü şuan hemen, hemen her kalemde zamlar yapıldığı gibi EGO ve ABB’nin de yaptığı zam son derece doğrudur ve yerindedir.

Ek olarak; EGO ve ABB’nin UKOME toplantısında alınan son ve yeni karar kapsamına göre; 24 Temmuz 2023 Pazartesi itibarıyla tam bilet ücretinin 15 lira olacağı, öğrenci bilet ücretinin 7,5 lira olacağı ve öğrenci abonmanı ücretinin ise aylık sınırsız olarak 220 lira tutarında olmasına karar verildi.
Umarım; yapılacak bu fiyat güncellemesi sonrasında, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü’nün zararları karşılanır ve vatandaşa verilen “iyi hizmetlerin” devamında “daha da iyi” verilmesi hususunda adımlar yapılır.

Unutulmaması gereken bir detay vardır ki; EGO, Ankara’nın toplu taşımasının kilit taşıdır. Gerçekten kaliteli ve düzenli bir toplu taşıma düzenlemesi istiyor ve bunu gerçekten talep ediyor isek; bu tarz bir zam yapıldığında eleştirmek yerine, yapıcı olarak hayatın gerçekleri ile yüzleşmemiz gerektiğini unutmamalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR