Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Trafik hayattır!

Trafik hayattır!

Hafta içi yaşanan trafik kazaları birçok vatandaşımızı hayattan kopardı. Maalesef yine kazalar yine ölümler oldu. Kış mevsiminin ağır yol şartları, belki sürücü hataları, belki dikkatsizlik sonucu yaşanan trafik kazalarında neredeyse her gün birçok vatandaşımız hayattan kopuyor. Peki, neden uyarıları dikkate almayız ya da kurallara uymayız? Neden acele ederiz? Bu gibi basit soruların cevapları dikkatimizi çekmediği sürece belki de her gün trafik kazalarında insanlarımızı kaybedeceğiz.

Trafikte kurallara ve uyarılara uymak ve sakin kalmak öncelikle kendi canımızı ve yakınlarımızı korumak anlamına geliyor. Klasik bir slogan vardır. Trafik hayattır diye bu slogan okullarda çocuklarımızı bilinçlendirmek için kullanılır. Bunun yanı sıra Polis ve Jandarma trafik şubeler yollarda sürücülerin dikkatini çekebilmek ve uyarmak için kullanır. Gerip bir şekilde birçok sürücüde görmezden gelir.

Bu hafta kaleme aldığım bir haberimde Sürücü eğitmeni Remzi Aslan özellikle kış aylarında sürücülerin dikkat etmesi gereken kuralları anlatarak uyarılarda bulunmuştu. Basit ama hayat kurtaran uyarılar. İşte haberimin bir kısmın da Aslan şu konulara değinerek sürücüleri şöyle uyarmıştı; “Özellikle kış aylarında şehirler arası ya da şehir içi trafikte araç kullanan kişiler mutlak suretle yola dikkat edilmeli. Araç kullanırken her zaman ileri bakılmalı ve görebildiğinin uzağını görmeye çalışmalıdır. Sürücüler yol kontrolu sağlanması için araç içindeki kişiler ile dikkat dağıtıcı konuşmalar ve hareketler yapmadan bütün dikkatini yola vermeli.

Sürücüler özellikle şehirler arası yollarda araç sürüşü yaparken daima en uzağa bakılmalı çünkü ileride bir kaza olması durumunda fark edip ona göre tedbir alarak araç hızını düşürmeye başlamalı” diyerek araç sürücülerinin sadece yola odaklanması gerektiğini vurguladı.
“Araç sürücüleri sisli havalarda sis lambaları mutlaka yakılmalı ve aracın hızını olabildiğince düşük tutmalı” sözleri ile uyarılarına devam eden Aslan, “Araçlar sisli havalarda en fazla iki ya da üçüncü viteste gitmelidir. Yani aracın ortala hızı 50 ya da 60 kilometre hızda olması demektir. Bu hızda giden araç her zaman frene bastığında durabilir. Fakat 100 kilometre ya da üstünde bir hızla giden bir araç frene bastığında en az 300 metre sonra durabilir. Özellikle sisli ve virajlı yollarda kesinlikle bu hız kuralına uyulmalıdır. Sürücüler yola çıkmadan meteoroloji ve kara yollarının telkin ve uyarılarını dikkate alarak yol çıkmalı ve yollarda bulunan görüntülü levhalara mutlak suretle uymalıdır. Yollardaki trafik levhaları yaşanan tecrübe ve kurallara uygun olarak sürücüleri kazalardan önlemek amacıyla konulmuştur” dedi.

Aslan son olarak, “Sürücüler unutmamalıdır ki özellikle kış aylarında araçların bakımları ve donanımları çok önemlidir. Araçların motor, fren ve lastik bakımları mutlaka ve mutlaka yapılmalı. Şehirler arası yolculuk yapan araçlarda kış lastiğinin yanı sıra mutlaka lastikler için zincir bulunmalı. Kar lastiği kayma yapsa bile lastik zinciri kesinlikle kaymaların önüne geçer. Araçlardaki alet edevatın eksiksiz bulunması çok önemli. Herhangi biz kazada bilinçli olunması diğer kazaların önüne geçer. Araç kaza yaptığında eğer araçtan iniliyorsa kesinlikle kontrolu inilip özellikle yolun ortasında beklenilmemeli. Çünkü sisli havalarda diğer sürücülerin sizi görmesi çok zor olur. Önce kendi emniyetiniz ve diğer sürücülerin emniyeti alınmalıdır. Kesinlikle uykusuz ve alkollü araç kullanılmamalıdır” demişti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR