İsmet TAŞ

İsmet TAŞ

Üniversitelerimizde Rekreasyon Alanının Önemi

Üniversitelerimizde Rekreasyon Alanının Önemi

Karadağ’ın Budva şehrinde, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteklediği, Kongre Başkanlığını Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Hocalarımızdan Prof. Dr. Taner Bozkuş’un yaptığı, “10. Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Kongresi”, 10 ülkeden 145 yerli ve yabancı akademisyenin 180 bildiri ile katılım sağladığı, rektör ve akademisyen hocalarımızın yanı sıra lisan ve lisansüstü öğrencilerin katılımlarıyla başarı ile gerçekleşti.

Ulusal ve Uluslararası kongreler düzenleme konusundaki başarılarıyla dikkat çeken, Türkiye’nin yurt dışında bilimsel toplantılarla tanıtımı konusunda defalarca takdir ve taltif edilen Prof. Dr. Taner Bozkuş, 10. Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Kongresinin düzenlenmesi ve başarı ile gerçekleşmesinde tam not aldı.

Kongrede birçok önemli konu başlığı altında sunumlar yapıldı. Bunlardan birisi de Prof. Dr. Kerem Yıldırım Şimşek hocamızın yapmış olduğu, “Üniversitelerimizde Rekreasyon Alanının Önemi” konusundaki sunumuydu.

“Rekreasyon” bir çoğumuzun ilk defa duyduğu bu kelime, birçok alanda olduğu gibi özellikle de üniversitelerimizde çok büyük anlam taşımaktadır. Rekreasyon; “bireylerin yapmış olduğu iş ve eylemlerden sonra serbest kalan zamanlarda yaptıkları gönüllü olarak ruhsal ve fiziksel bütünlüğü sağlamak, boş zamanlarını etkin bir şekilde değerlendirmek üzere yapılan aktivitelerin tamamı” olarak kısaca tarif edilmektedir.

Prof. Dr. Kerem Yıldırım Şimşek hocamız, Türkiye’de ilk defa Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Rekreasyon alanı düzenleyerek bu alanın üniversitelerimizde yaygınlaşması konusundaki çalışmaları ile dikkat çekti.

Prof. Dr. Kerem Yıldırım Şimşek, “bir toplumun sahip olduğu potansiyel, geliştirdiği olanaklar ve ortamlar, üyelerinin mutluluğunu artırmanın yanı sıra çalışan verimliliğini destekleyerek ülke ekonomisinin kalkınmasına katkı sağlayabilir. Üniversite kampüsleri sadece bilimin üretildiği ya da eğitimin verildiği bir ortam değildir. Günlük yaşamın en az 8 saatinin geçirildiği bir ortamda kampüs üyeleri (akademisyen, idari personel ve öğrenciler) örgütsel bağlılığı sağlayan, kişilerarası güveni oluşturan, motivasyonu yükselten, sağlıklı olmayı sağlayan, stres atılabilen, sosyalleştiren ve tatmin eden kampüs ortamlarına ihtiyaç duymaktadır. İfade edilen bu unsurları ortaya çıkaracak rekreasyonel fırsatlarla donatılmış yaşanabilir kampüs ortamları, verimliliğin artırılmasında etkili olabilir ve ülke ekonomisine dolaylı olarak katkı sağlayabilir …“ ifadeleri ile rekreasyon alanının önemini belirtti.

Birçok bilim adamının; rekreasyon alanının fitness ve sağlık durumunu geliştirdiğini, ahlak gelişimine, duygusal, psikolojik, bilişsel ve sosyal yönden katkı sağladığı, öz güveni artırdığı, stres ile mücadele etme becerisini geliştirdiği, liderlik ve iletişim becerilerini güçlendirdiği, içsel motivasyonu sağladığı, bireyleri sosyalleştirdiği, zaman yönetimini geliştirdiği vs. konusunda bilimsel çalışmaları bulunduğu bilinmektedir.

Ayrıca bilim adamları, rekreasyon alanlarının aktif çalışanların verimliliğini artırdığını, kurumun başarısına da ciddi katkılar sağladığını da ifade etmişlerdir. Bu anlamda elbette, okul, belediye, askeri birlik, dernek, vakıf, sendika ve benzeri yerlerde de rekreasyon alanı olabilir olmalıdır da. Ancak rekreasyon alanı üniversitelerimiz için olmazsa olmazlardandır.

Yapılan akademik çalışmalarda kampüslerdeki rekreasyon alanlarının temel amaçlarının; öğrencilerin, akademik ve idari personelin hatta halkın fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak olduğu, katılımcıların kişisel imaj geliştirebilmelerini ve güçlü sosyal ilişkiler kurmalarını sağladığını, üniversite deneyimlerini zenginleştirmek ve liderlik yetenekleri kazandığı da ifade edilmektedir.

Rekreasyon alanının ne kadar önemli olduğuna baktığımızda aklımıza hemen şu soru geliyor. Bu anlamda ülkemizde bulunan, vakıf üniversiteleri dahil olmak üzere 207 üniversitenin kaçında böyle bir alan ve konu ile ilgili yönetmelikleri var? Şimdilik sadece Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve bu fakültenin hazırlamış olduğu yönetmelik.

Bu yönetmeliğin 1. Maddesinde; “Bu Yönergenin amacı, Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencilerinin ve çalışanlarının, ruh ve beden sağlığını korumak, mesleki becerilerini destekleyici eğitimsel çalışmalar yapmak için sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin planlamasını yapacak, organize edecek ve destek verecek Eskişehir Teknik Üniversitesi Kampüs Rekreasyonu Ofisinin çalışma usul ve esaslarını belirlemektir” denilmektedir.

Üniversitelerimizin bilim yuvası olduğu gerçeği ışığında, başta YÖK olmak üzere bütün üniversitelerimizin rektörleri öncelikle bu konuya eğilmelerinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatalım.

Üniversitelerimiz imkanlar ölçüsünde rekreasyon alanlarını mümkün olan en kısa zamanda önlerinde ki engelleri aşarak gerçekleştireceklerine inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR