Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Yazıyoruz yapılıyor, yazıyoruz yanlıştan dönülüyor

Yazıyoruz yapılıyor, yazıyoruz yanlıştan dönülüyor

Ankara merkezli internet haber sitesi gazeteilksayfa.com olarak, sürekli sahadayız; kamu adına 7/24 habercilik yapıyoruz.

Yazılı baskımızdaki arkadaşlarla birlikte 25 kişilik bir ekibiz.

Tek işimiz bu; başka bir işimiz gücümüz yok.

Muhabirlerimiz Bedirhan Şahin, Mustafa Duman, Cemal Emre Kurt, Furkan Göktürk Yılmaz, Faruk Gökyurt, Rüveyda Aslıipek, Sefa Üstüner ve internet editörlerimiz İrfan Nurol Acar, Eray Zobu, Cansu Demir, Salih Çifci, Mikail Karaman, Büşra Aköz, Vahit Aldı, Sümeyye Özcan ile ulusal basının hiçbir zaman görmeyeceği-göremeyeceği sokaklardayız, caddelerdeyiz, belediyelerde muhtarlıklardayız… Park bahçelerde, metro ve otobüslerdeyiz…

Kısacası Başkentlilerle bir aradayız…

Derdimiz üzüm yemek. İyi niyetle, çözüm odaklı gayret ediyoruz.

Bu düsturla başta belediyeler olmak üzere ilgili kamu kurumlarının eksiklerini, halkın sorun ve taleplerini gündeme taşıyoruz…

Ne mutlu ki, yayınlarımız ses getiriyor.

Haberlerimiz üzerine yollar onarılıyor, çöplen toplanıyor, mescitler açılıyor, bozuk asansörler tamir ediliyor…

Bugün size yakın zamanda yayınlamış olduğumuz bu haberlerden birkaçını hatırlatmak istiyorum:

***

MESCİT AÇILDI

Geçtiğimiz haftalarda, muhabirimiz Cemal Emre Kurt’un haberleri üzerine Çankaya Belediyesi, Bademlidere Parkı’na mescit yaptı.

Belediye’nin “Ankara’nın en büyük mesire alanlarından biri” olarak lanse ettiği 750 dönümlük Bademlidere Cumhuriyet Parkı’nda küçücük de olsa bir mescide yer vermemesi dikkatimizi çekmiş, konuyu bir dizi haberle gündeme getirmiştik. Çankaya Belediyesi haberlerimiz üzerine, parkın resmi açılış tarihini erteleyerek, içine kadın ve erkeklere ayrı ayrı olmak üzere 2 adet mescit yaptı. Açılışı daha sonra gerçekleştirdi.

***

TATLIYA BAĞLANDI

Elmadağ Karacahasan Köyü’nde devam eden doğalgaz alt yapı çalışmaları sırasında oluşan hasarın tazmini konusunda vatandaşla yüklenici firma arasında yaşanan anlaşmazlık, Editörümüz Vahit Aldı’nın haberleri üzerine Başkentgaz’ın devreye girmesiyle tatlıya bağlandı.

***

TAMİR EDİLDİ

Uzun bir süre boyunca hizmet vermeyen Bilkent metro istasyonundaki engelli asansörü, muhabirimiz Furkan Göktürk Yılmaz’ın haberleri üzerine tamir edildi. Böylece Bilkent Şehir Hastanesine giden engelli vatandaşlar rahat bir nefes almış oldu.

***

ONARILDI

Yine muhabirimiz Furkan Göktürk Yılmaz’ın hazırladığı “Çankaya’da iş bilmezlik gösterisi: Yapmasaydınız daha iyiydi” adlı haberimiz yetkilileri harekete geçirdi. Çankaya Belediyesi ekipleri uzun süredir kullanılmaz halde bekleyen tenis kortunu onardı.

***

ÇUKUR KAPATILDI

Çankaya Bülbülderesi Caddesi üzerinde oluşan ve gerek yayalar gerekse araçlar için tehlike oluşturan derin çukur, muhabirimiz Sefa Üstüner’in haberi üzerine onarıldı.

***

GÜNCELLENDİ

Editörümüz Bedirhan Şahin'in 10 Ağustos tarih ve “ABB geriden geliyor” başlıklı haberi de büyük yankı buldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri metro hatlarındaki tarihi geçmiş etkinliklere dair paylaşımlarını kaldırdı. Başkentli vatandaşlar gelişmeleri memnuniyetle karşıladı.

***

ENGELLİ RAMPASI KONULDU

Ulus Anafartalar Çarşısı’nda durak ve kaldırım yenileme çalışmaları devam ederken, çalışmalar esnasında unutulan engelliler, haberimiz üzerine rahat bir nefes aldı. Muhabirimiz Sefa Üstüner’in haberi üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi duraklara engelli rampaları yerleştirdi.

***

GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Muhabirimiz Cemal Emre Kurt’un hazırladığı ve 22 Eylül’de yayınlanan “Tehlikeli Geçit” başlıklı haberimiz Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerini harekete geçirdi. Konumu gereği vatandaşların şimdiden kullanmaya başladığı o üst geçitte güvenlik önlemleri alındı.

***

POLİS EL KOYDU

Mamak’ta ortaokul öğrencisi bir grup kızın, yine bir kız öğrenciyi dövmesi, yerlerde sürümesi ve bu anları videoya çekmesiyle ilgili olayda, muhabirimiz Mikail Karaman’ın haberleri üzerine önemli bir gelişme yaşandı. Mamak'taki kız öğrenci vahşetine polis el koydu.

***

TOKATÇILAR YAKALANDI

İnternet editörümüz Cansu Demir’in “Santralli tokatçı” haberiyle ifşa ettiğimiz dolandırıcılara polis operasyon düzenledi. 3'ü kadın 6 çete elemanı yakalandı.

***

İNTERNET SORUNU ÇÖZÜLDÜ

İnternet editörümüz İrfan Nurol Acar’ın, Altındağ Hamamarkası’nda bir süredir devam eden internet kesintisine ilişkin haberleri Türk Telekom’u harekete geçirdi; sorun çözüldü. Çevre sakinleri, hem gazetemize hem de Türk Telekom TTNET çalışanlarına ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

***

YAYINLARIMIZA TEŞEKKÜR

Esenboğa Havaalanı yolu istikametindeki Şehit Ömer Halis Demir Bulvarı üzerinde, tehlikeye davetiye çıkaran rögar kapağı, gündeme getirdiğimiz haberimizin ardından onarıldı. Bölge sakinleri gazetemize teşekkür etti.

***

TEMİZLENDİ

Mamak’ta yıkılmayıp öylece bırakıldıkları için uyuşturucu ve alkol bağımlılarının meskeni haline gelen metruk evler, haberimiz üzerine polis baskınıyla boşaltılarak, temizlendi.

***

YARDIM YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi, Mamak Köstence’de yaşlı eşi ve hasta oğluyla ikamet ettiği yarı yıkık gecekonduda yaşam mücadelesi veren Zeynep Kılıç’a haberlerimizin ardından gıda ve kömür yardımında bulundu.

***

ÇALIŞMA BAŞLADI

“Enerjisa Göreve” manşetiyle gündeme getirdiğimiz haber Başkent Elektrik’i harekete geçirdi. Şehit Ahmet Edem Caddesi’ne yeni asfaltın atılabilmesi için beklenen enerji altyapı çalışmaları haberimizin ardından başlatıldı.

***

KOLTUKLAR DEĞİŞTİRİLDİ

Yenikent hattında çalışan bir EGO otobüsünde koltuklarım bakımsız görüntüsü, ‘Oturmaya Korkuyoruz’ manşetiyle duyurduğumuz haberimizin ardından yenilendi. EGO, haberimiz üzerine harekete geçerek, o koltukları yenileriyle değiştirdi.

***

IŞIKLANDIRILDI

Etimesgut Eryaman’da Kaplan Caddesi ile 1404’üncü Sokak kesişimindeki kavşakta kazaların yaşandığını ve vatandaşın önlem talebini dile getirdiğimiz haberimizin ardından belediye ekipleri, kavşağın dört köşesine uyarı ışıkları yerleştirdi.

***

AŞTİ’de ücretsiz tuvaletleri vatandaşın bulmakta güçlük çektiğine dikkat çektiğimiz haberimiz yankı buldu. Büyükşehir, gazetemize gönderdiği cevapta AŞTİ’de ilave tabelalar asılması için çalışma başlattıklarını bildirdi.

***

Ayaş Yolu Bulvarı ile Fatih Sultan Mehmet Bulvarı(İstanbul Yolu) bağlantı yolunun yetersizliğine dikkat çektiğimiz haberimiz ses getirdi. Büyükşehir Belediyesi, çalışmalara başlanılacağını açıkladı.

Değerli okurlar,

Gerek taban haberciliği yapması gerekse çok sayıda kişiye ekmek kapısı olması bakımından yerel basının önemi ortada.

Yerel basın için de Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan desteği çok kıymetli.

Ancak…

Cavit Erkılınç yönetimindeki Kurum’un iyi niyetle açtığı bu yolda haksız kazanç peşinde koşanlar olduğunu görüyorum.

Personeli kağıt üzerinde çalışıyormuş gibi gösteren, bazı hileli yollarla dilediği miktarda hit sağlayan haber siteleri olduğunu duyuyorum.

Zamanında bir şekilde elde ettikleri resmi ilan hakkını kendilerine özel bir imtiyaz olarak görüp, evlatlarına miras bırakmanın peşinde koşan bu dinozorların, Cavit Erkılınç ve Kurum üzerinde değişik kollardan değişik baskılar oluşturduğunu da işitiyorum.

Bunların tek derdi resmi ilan hakkını ranta çevirmek. Habercilik mabercilik umurlarında değil… Ne yapıyorlarsa göstermelik, tek gayeleri ilan gelirleri ile maddi kazanç sağlamak.

Basın İlan Kurumu bunlara kanar mı, bu baskılara boyun eğer mi?..

Hiç sanmıyorum.

Nicelik elbette önemli, ancak bunun yanında gayret, gerçeklik ve nitelik de gerekir.

Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan hakkı için internet sitelerine şart koştuğu ve “nicelik” olarak nitelendirebileceğimiz talepler, nitelik olmadan sağlanıyorsa ne kadar güvenilirdir ve ne işe yarar?

Basın İlan Kurumu, ivedilikle ilgili tüm haber sitelerini denetlemelidir. Kağıt üzerindeki personel gerçekten çalıştırılmakta mıdır, bunlara gerçekten maaş ödenmekte midir? Naylon personele asla geçit verilmemelidir. Kağıt üzerinde görünen personellere haftada birkaç fotoğraflı görüntülü röportaj yapma şartı getirilebilir mesela…

Bu sitelerde gerçekten habercilik yapılmakta mıdır? Sağlanan hitler nerden nasıl gelmektedir? Sitelerde teknik ve habercilik analizleri yapılarak bu soruların cevapları da net bir şekilde belirlenmelidir.

Açık yüreklilikle çağrıda bulunuyorum:

Bu işe gazeteilksayfa.com olarak ilk bizden başlanabilirDilediğiniz zamanda gelip denetleyebilirsiniz; personellerimiz ve hitlerimizin gerçek olup olmadığını.

Ardından diğer tüm haber siteleri A’dan Z’ye denetlenmeli.

Bu yapılmaz ve denetimde kağıt üzerindeki nicelik verileriyle yetinilirse, haksız kazanca ve kalitenin düşmesine yol açılmış olunur, bu da zamanla internet haberciliğini bitirir; tıpkı kağıt baskıda olduğu gibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR