Şule Erciyas

Şule Erciyas

Yeni yıl yeni bir muhasebe

Yeni yıl yeni bir muhasebe

Yeni bir yıla girmek farklı şekillerde değerlendirilmektedir, bu durumdan kazançlı çıkanlar sadece geçmiş bir yılın değil geçip giden bir ömrün muhasebesini yaparak yaşadıklarından ders çıkartıp geleceğe hazırlık yapanlardır. Akıllı insan ömür sermayesinden koca bir yılın daha eksildiğini geçen her yılın her ayın her gün ve saatin kendisini ölüme biraz daha yaklaştığının farkına varan ve ahiret hayatı için hazırlık yapan insandır.

İnsanoğlu boş yere yaratılmadığını ve hiç bir zaman da başıboş bırakılmayacağını Allah'a kulluk için yaratıldığını dünya hayatının bir imtihan sahnesi olduğunu kendisine verilen nimetlerden ömür, sağlık, mal, ilim, evlat ve buna benzer birçok sorumluluğa çekileceğimizi unutmamalıyızdır. Müslüman günah ve hatalarının farkına varmalı nefis muhasebesi yaparak bunları düzeltmenin yollarını aramalı başı boşluktan kurtulup ömür sermayesini yaratılış gayesine uygun olarak en iyi ve en güzel şekilde değerlendirmeye çalışmalıdır.

Kuran-ı Kerim’de o Allah hanginizin daha güzel amel işleyeceğini denemek için ölümü ve hayatı yaratandır. Hayatın sadece dünya hayatından ibaret sanarak dünya hayatımızıdan başka hayat yoktur. Ölürüz ve yaşarız bizi ancak zaman yok eder diyerek bir gün hesaba çekileceğini düşünmeden sorumsuzca bir hayat sürenler büyük hüsrana uğrayacaklardır. Kuran-ı Kerim’de şüphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkı ile haberdardır, Allah'ı unutan ve bu yüzden Allah'ın da kendilerine unutturduğu kimseler gibi olmayın işte onlar fasık kimselerin ta kendileridir.

Yeni bir yıla girerken geçtiğimiz yıla bakmalıyız, yaptığımız ibadetleri gözden geçirmeli Allah'ın emirlerine her konuda nasıl uymamız gerektiğine daha dikkat etmeliyiz. Kendimizi ahiret hayatına hazırlamak için her günümüzü her ayımızı ve yaşadığımız müddetçe ahiret hayatına çalışmalıyız. Bir gün bu imtihan dünyasından göç ettiğimiz zaman Allah'ın huzuruna eksiksiz ve tastamam bir halde çıkmamız gerekir.

Yüce Rabbimiz her daim bizi görür ve gözetir yaptığımız ve yapacağımız davranışlardan söyleyeceğimiz her sözden bizi kayıt altına alır hesaba çekilmeden önce kendi nefsimizi hesaba çekmeli hayatımızın muhasebesini yapmalıyız.

Dünya hayatımızı yaptıklarımızdan dolayı öldükten sonra pişmanlık yaşamamak için murakabe şuuru içerisinde bir hayat sürmeli her yeni yılı her yeni ayı hatta her yeni günü bizlere sunulan bir fırsat olarak görmeyi ve en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Allah'a olan sevgimizi itaatimizi Peygamber Efendimize olan muhabbetimiz, bağlılığımızı her daim en iyi şekilde yerine getirmeliyiz, Allah yeni bir yılı bizlere şuurlu bilinçli bir şekilde geçirmeyi bütün müslümanlara nasip etsin. Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR