Göknur Çekinmez

Göknur Çekinmez

Yerli Malı Haftası

Yerli Malı Haftası

Yerli malı, Türkiye’ye özgü, Türkiye’de yetişmiş ya da Türkiye’de üretilmiş ürünleri ifade etmek için kullanılır. Diğer bir anlamıyla Türkiye'de var olan her türlü ürünleri kapsar desek yanlış olmaz.

Küçüklüğümüzden bu yana okullarda yerli malı haftasını kutladık. Çocukların en sevdiği hafta da diyebiliriz. Herkesin evinden az çok demediği, karşılıklı oturup yenilen, neşeyle, bilgi dağılımıyla geçen en güzel haftalardan. Yerli malı haftasını sevmeyen hiçbir öğrenci yoktur sanırım. Evinden mısır patlatıp getiren, patates haşlayan, kısır, börek, çörek yapan, meyve geyiren derken oldukça zengin ve de zevkli geçen etkinliklerden biri. Öğretmenlerinde öğrencilere her daim Türk malını özendirmek, Türkiye de yetişen ürünleri kullanmak, ithalden uzak yerli malına yöneltmek adına çalışmalar yaptığı görülmekte. Bu konuda panolar hazırlarlar, sunumlar yaparlar. Öğrenci bu konu ile ilgili aklındaki soru işaretlerini gidersin diye her türlü etkinlik yapılır.

Yerli Malı Haftası Nasıl Ortaya Çıktı?

 I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi. Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ''yerli malı kullanmanın önemi'' vurgulanır. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR