Şule Erciyas

Şule Erciyas

Allah’tan Başka Kimse Cana Kıyamaz

Allah’tan Başka Kimse Cana Kıyamaz

Her insan bir takım temel haklara sahip olarak dünyaya gelir. Bu hakların başında ise yaşama hayat hakkı gelmektedir çünkü Yüce Allah en güzel bir şekilde yarattığı yer yüzünde şan ve şeref sahibi kıldığı insanın yaşama hakkını muhteren saymıştır, bundan dolayı yüce dinimizi İslam'ın temel hedeflerinden birisi de can emniyetinin korunmasıdır. İnsanın dünyaya gelmesi de ölümü de Allah'u Telanın takdirindedir, Allah'tan başka hiç kimsenin insanın yaşama hakkından mahrum etmeye yetkisi yoktur bu nedenle dinimiz de adam öldürmek büyük günahlardan sebep olmadıkça Allah'ın öldürmesini haram kıldığı cana kıymayın buyrularak haksız yere cana kıymak yasaklanmıştır.

Hz Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur, mahveden yedi günahtan sakınınız onlar Allah'a ortak koşmak, sihir yapmak, haksız yere adam öldürmek, yetim malı yemek, faiz savaştan kaçmak, iffetli ve iman sahibi bir kadına zina iftirasında bulunmaktır. Yine Hz Peygamber Efendimiz Müslümanın Müslümana ırzı, malı, ve kanı haramdır buyurarak hiç bir Müslümanın diğer bir Müslüman kardeşinin canına, malına, ırzına ve namusuna zarar vermemesi gerektiğini bildirmiştir.

Allah'ın başlıca günahlarından sayılan insan öldürmek cana zarar vermek biz müminlere emir ve yasaklarındandır, dünya hayatımızda Allah'ın bize vermiş olduğu akıl irade kudret ilim ve bunları kullanarak hiç bir canlıya zarar vermememiz gerekmektedir. Allah bizlere iyiyi doğruyu yanlışı kötülük etmekten men etmiş bizler de buna uymak durumundayız.

İnsanlar arasında ilk adam öldürme suçunu işleyen Hz Adem ( A.S) Kabildir, kıskançlığından dolayı kardeşi habili öldürerek ilk defa cinayet işleyen kabil çok ağır bir vebal altına girmiştir, bu yanlış davranışı ile insanlığa kötü bir örnek olmuştur, cana kıymanın cezası cehennemdir, insan canına kıymak hem dünyada hem ahirette yüzünü karartan Allah'ın rahmetinden uzaklaştıran Allah'ın gazabına sebep olan büyük bir suçtur.

Kuran-ı Kerim'de kim bir mümini kasten öldürürse cezası içinde ebedi kalacağı yer cehennemdir, Allah ona gazab etmiş lanet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır. Bir insanın öldürülmesine iştirak eden yardım eden veya sebep olan ortak olur.

Hz Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur, Eğer gök ve yer ehli bir müminin kanını haksız yere dökmek günahına iştirak ederdi Allah onları hepsini birden Cehenneme atardı yani bir kişinin öldürülmesine çok sayıda insan katılmış olsa hepsine de aynı ceza verilir.

Ahir zamanda toplumsal bozukluklar meydana geleceğini ortaya çıkan fitne ve kargaşa nedeni ile dünyada adam öldürme olaylarının çoğalacağını haber vermiştir, İnsanlar öyle günler görecek ki katil ne için öldürdüğünü ölen de ne için öldürüldüğünü bilemeyecek buyurmuştur. Yani canı veren Allah ancak canı kendisi alır bu dünyaya rabbimiz bizi getirmişse öleceğimiz günü de ondan başka kimse bilemez müminler kimsenin canına kast etmeden hem bu dünyada hemde ahirette Allah'ın huzuruna tertemiz çıkmayı nasip etsin. Allah'ın gazabından korkan kullar olabilmek dileği ile Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR