Adem Çetin

Adem Çetin

Başla(yama)mak

Başla(yama)mak

Bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır derler. Çoğu zaman bir işe başlamak için saatlerce hatta günlerce düşünürüz, plân yaparız. Nedense hep plân aşamasında kalır. Devam etmek zordur. Aslında başlarsak devamı gelecektir. Peki, neden başlayamıyoruz? Başlamak için yeterince motivasyonumuz mu yok? Başlamak için plânımız mı yeterli değil? Tembel miyiz? Kendimize bu soruları soralım. Ne diyorduk? Doğru soruların doğru cevabı vardır.

Motivasyonu yeterli seviyede olmayan bireyler işe başlamakta zorlanırlar. Hedefleri doğru koymak, hedefe gidilecek yolu güzel bir şekilde plânlamak önemlidir. Hedef güzelse ve bireyi harekete geçirecek kadar güçlü ise süreç kolaylaşır. LGS sınavına hazırlanmak için iyi bir lisenin ne kadar önemli olduğu öğrenciye kavratılmalıdır. Liseler gezdirilmeli, o lisede okuyan öğrencilerle buluşmalar ayarlanmalıdır. Liseden mezun olmuş öğrencilerin hangi okulları kazandığı öğrencilere anlatılmalıdır. İyi bir lise iyi bir üniversitenin yarısını kazanmak demektir. Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenciye ise üniversiteler gezdirilmeli, mezunlarla buluşmalar ayarlanmalı ve iş kolları tanıtılmalıdır. Bilinçli bir öğrenci başlamakta ve devam etmekte zorlanmayacaktır.

Başlamak için doğru plânlar yapmakta önemlidir. Zamanı doğru kullanmak, eksi ve artılarımızı iyi analiz etmek önemlidir. Plânın her aşaması ayrıntılarıyla ele alınırsa yolu yürürken birey zorlanmayacaktır. Plân detaylı ve bireyi çok iyi tanıyan uzman biri tarafından yapılmalıdır. Aslında en iyi plânı bireyin kendisi yapabilir. Süreç daha kolay ve daha başarılı ilerleyecektir. Bunlar sağlanırsa daha kolay bir başlangıç yapılacak ve birey başarıya ulaşacaktır.

Bilindiği üzere her öğrenci aslında biraz tembeldir. Ya da kendimize soralım? Ne kadar tembeliz? Biraz tembellik iyidir, dediğinizi duyar gibiyim. Aslında günü doğru plânladığımızda tembellik edecek çok zamanımız olabilir. LGS sınavına hazırlanan bir öğrenci için akşamları 3 saatlik bir çalışma alanı yeterli olacaktır. 5 ve 6. sınıftaki bir öğrenci için bu süre 2 saattir. İlk saatte ödevler yapılsa ikinci saat diliminde her gün farklı bir dersin tekrarı yapılıp 30 civarında soru çözülse öğrenci hedeflenen başarılara ulaşacaktır. Biz çalışma masasına otursak aslında her şey çözülecektir. Ama veliler tüm akşamı odasında ders çalışarak geçirmesini istediği için öğrenci maalesef çalışmamaktadır. Öğrenciye tembellik alanları belirlemek de önemlidir. Tembellik alanları olan öğrenciler kendilerine sunulan çalışma alanlarında da daha istekli olacaktır. Deneyin görün…

Başlamak dedik. Başlamak için basamak yöntemini de kullanabiliriz. Nedense hepimiz bir anda başlayıp bir anda işler bitsin istiyoruz. Bir öğrenci bir anda 3-4 saat ders çalışamaz. İstese de yapamaz. Öncelikler 30 dakikalık çalışma alanları plânlamalıyız. Baktık bu süre artık verimli geçiyor, süreyi 45 dakikaya çıkarmalıyız. Daha sonra bir saate çıkarmalıyız. LGS hazırlık sürecinde ise öğrenciye 30 dakikadan başlayıp 80 hatta 90 dakikaya çıkarmalıyız. LGS sözel 75 dakika, sayısal ise 80 dakika sürmektedir. Bu süreyi doğru kullanamayan, bu sürede yorulan bireyler ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar denemelerde netleri artmamaktadır. Zihinsel ve fiziksel yapımız bu sürelere alışmak zorundadır. Sınav ortasında 10-15 dakika mola veremeyeceğimiz için sınav kaç dakika sürüyor ise o kadar dakika oturumlara çıkmak zorundayız.

Bir yerlerde okumuştum. İlk kitabını bir türlü bitiremeyen bir yazar adayına şunlar söylenmişti. Birinci kitabı bırak ve ikinciye başla, denmişti. Projeleri, fikirleri, yatırımları bekleyen, sınavları bekleyen bireylere tek önerim şudur: Elinizdeki işi düşünmeyin, adım atın ve başlayın, süreç sizi gideceğiniz yere götürecektir. Devam, devam, devam…

Başlamak bitirmenin yarısıdır. Başlayın bitmezse başka bir işe başlarsınız…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR