Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Bayramlarda Ulaşımın Zorluğu

Bayramlarda Ulaşımın Zorluğu

Her Bayram günü geldiğinde, gezmek ve keyifli anılar biriktirmek oldukça önemlidir. Ancak aracı olmayan veya kendi aracını kullanmak istemeyenler için bu durum acı çekici olur. Her ne hikmetse, her Bayram zamanında ulaşımda mutlaka bir aksilik ve eksiklik kendini fazlasıyla hissettirebiliyor.

Bunu; İstanbul, Ankara veya Çanakkale gibi farklı illerle sınırlandırmak istemiyorum. Başka illerde yaşayan arkadaşlarımla görüştüğümde de ülke genelinde durumun aynı olduğunu görüyorum.
Belediyelere, Belediye şirketlerine ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı çeşitli toplu ulaşım araçlarının hedefi eğer vatandaşa hizmet etmek ise; Bayram dönemlerinde de bu hizmetin verilmesi en büyük temel hak olarak düşünüyorum.

Her seçim zamanı vatandaş, vatandaş naraları atılırken, Bayram geldiğinde bu tarz bir hizmet verilemeyecek ve insanlar ulaşımdan mahrum bırakılacak ise, hiç kimse vatandaşlıktan ve vatandaşın hakkından bahsetmemelidir.

Sadece otobüs veya minibüs gibi seçenekler değil, aynı şekilde dolmuş seferlerinde de bu durum yaşanabiliyor.

Toplu ulaşımda Bayram zamanı tatil ve dinlenme olmayacak mı diyebilirsiniz ancak, basın ve medya bölümünde bile tıkır, tıkır işleyen bir süreç varken, ülkenin kaderini belirleyen toplu taşıma seçeneklerinde bu tarz hizmetlerin aksaması, mağduriyet olarak kabul edilemez ve edilmemelidir.
Sırf toplu taşıma seferlerinde azalma yaşanmasından kaynaklı olarak; geçtiğimiz yıl gitmem gereken bir toplantıyı kaçırdığım ve otobüs biletini aldığı halde otogara gidemediği için memleket ziyaretinde bulunamayan tanıdıklarımın yaşadığı örneklerin, bu yılda kaldığı yerden devam ediyor olması saçmalıktan öteye gidememektedir.

Televizyon reklamlarında Bayram ziyareti ve insanlıktan bahsedilirken, toplu taşıma ulaşımının aksayarak insanların bir Bayram ziyaretine bile gidemiyor olması, insanlıktan uzaklaşmak demektir.
Eğer vatandaşların hakkı, hukuku gerçekten düşünülüyor ise, Bayram döneminde ücretsiz şekilde insanlarımızın gezmesi, akraba ziyaretine gidebilmesi veya işine giden işçinin de son durumu düşünülmelidir.

Her Bayram günü toplu taşıma sorunları dile gelecek ise, diğer günlerden ne farkı kaldı? Sonuçta Bayram, yılda iki defa yaşadığımız önemli bir gün ve inancımıza göre, Dini Bayram olarak kabul edilmektedir.

Sırf bu düşünceden yola çıktığımızda da, Bayramın ne kadar özel ve değerli olduğunu bir kez daha görebiliyoruz. Ancak, toplu ulaşım sorunlarıyla da Bayram, Bayram mücadele edeceksek, gelişmekten ve insan haklarından bahsetmemiz son derece yanlış olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR