Ferit Atmaca

Ferit Atmaca

Bitmeyen konutlar, yarım kalan hayaller…

Bitmeyen konutlar, yarım kalan hayaller…

İstanbul’a nazaran görece daha ‘düzgün’ bir şehirleşme formuna sahip olduğu söylenen Ankara, geleceğe ilişkin planlamalarda bir takım sıkıntılar yaşıyor.
Şehirleri geleceğe taşıyacak planlamalar 5, 10, 20 hatta 50 yıllık süreçleri kapsıyor. Yani şehrine değer veren yöneticilerin ve sorumluların şehirlerinin 10, 20, 50 yıl sonrasını şimdiden planlamaları beklenir.
Buna göre Ankara’nın bu gününe ilişkin geçmişte yapılan birtakım planlamalar ve projeler olmalı fikrinden hareketle kısa bir tarih turuna çıkalım.
2000’li yılların başında, şehrin ilerleyen süreçte ‘boğulmaması’ ve ‘sıkışmaması’ adına bir proje hayata geçirilmişti.
Bayındırlık Bakanlığı, Eskişehir Yolu 40. kilometrede bulunan Temelli nahiyesinde 100 bin nüfuslu yeni bir kent projesini hayata geçirdi. Bu maksatla üretilen 25 bin konutluk imarlı arazi, kooperatif usulü bir araya gelen taliplilere dağıtıldı.
Devletin çok uygun fiyata (10 dönüm 300 bin TL. Konut başı yaklaşık 3 bin TL) vatandaşa tahsis ettiği alanda, işin ilk heyecanı ile yoğun bir çalışmaya girişildi.
Ancak aradan geçen yaklaşık 15 yıl ve gelinen nokta itibariyle bölgeye dönüp baktığımızda henüz bir arpa boyu yol alınamadığını görüyoruz.
Bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 250 kooperatiflerden henüz işi bitiren bir kooperatif bulunmuyor.
Görüştüğümüz kooperatif yöneticileri, birçok kooperatifin üyelerinin dar gelirli vatandaşlardan oluştuğunu kaydederek, 300 TL, 500 TL gibi aidatlarla işin tamamlanamamasının normal olduğunu söylüyorlar.
Bu arada kooperatif yönetimleri, bölgenin daha sonra bağlandığı Sincan Belediyesi’ne de sitem ederek, yerel yönetimin kooperatif alanına yol, okul, cami, sağlık ocağı gibi sosyal donatıları inşa etmede gevşek davrandığını söylüyorlar.
İnşaatları için gerekli yolları da kooperatifler kendileri açmışlar. Doğal olarak bu esnada da ciddi kaynak kullanımı gerçekleşmiş.
Kooperatif hissedarlarının bir çekincesi de Sincan’ın bölgeye uzaklığı. Sincan Belediyesi’nin Temelli’ye hizmet vermesinde sıkıntılar yaşandığını söyleyen vatandaşlar, Yenimahalle, Etimesgut ve Çankaya belediyelerinin birleştiği, ancak her üç belediyenin de yeterli hizmeti vermediğinden yakınılan ‘tartışmalı’ alanlarla kendi bölgelerinin birleştirilerek yepyeni bir belediyenin kurulmasının en azından gündeme alınmasını bekliyorlar.
Yakınında Ankara’nın 3 dev organize sanayisinin faaliyete geçtiğini hatırlatan kooperatif yetkilileri, bu işletmelerde çalışanların konut alma ve kiralama durumlarının söz konusu olmaya başlayacağını kaydederek devletten faizsiz kredi ve sosyal donatıların inşası noktasında destek talebinde bulunuyorlar.
Bu dev projeden yüz akıyla çıkmanın, Türk milletinin ortaklaşması ve kooperatifleşmenin kötü imajını silme adına önemli olduğunu düşünen yetkililerin bölgeyi yeniden hatırlamasını umuyoruz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR