Enes Boyacı

Enes Boyacı

Çin teknolojisi

Çin teknolojisi

Çin, teknoloji alanındaki yatırımlarını her geçen gün artırmaya devam ediyor. Bu sayede birçok alanda liderliğini de sürdürüyor. Peki, Çin teknoloji alanına neden bu kadar önem veriyor? Elbette ülkesini küresel güç haline getirmek istediği için.

Teknolojinin küresel ölçekte ülkelere ne kadar büyük güç katabileceği günümüzde daha da belirginleşmeye başlıyor. Bu noktada Çin hükümeti yatırım yaptığı teknoloji şirketleri sayesinde hem bilgi elde ediyor hem de yatırımları karşısında maddi güç kazanıyor.

Çin tüm bu teknoloji yatırımları ile rekabete de büyük damga vuruyor. Bu durum ABD başta olmak üzere birçok ülkeyi rahatsız ediyor. Bunun en güçlü örneklerinden biri de TikTok uygulaması ile karşımıza çıkıyor.

Birçok ülkede davalık olan bu uygulama dünyanın en çok kullanılan uygulaması haline geldi. Bu özelliği ile topladığı enformasyonun büyüklüğü hayal bile edilemeyecek düzeyde. Çin hükümetinin politikası sayesinde de bu şirket elde ettiği verileri Çin hükümeti ile paylaşıyor. Her ne kadar etikliği tartışılsa da bu durum Çin’in eline inanılmaz büyüklükte istihbarat ve enformasyon sağladığı için küresel gücünü arttırıyor. Peki, dünya bu duruma nasıl bir tepki veriyor?

Öncelikle Hindistan 2020 yılında gizlilik ve güvenlik endişeleri yüzünden TikTok’u yasakladı. Bunun üzerine uygulamaya olan güven azalmaya ve birçok ülkeden kısıtlamalar gelmeye başlıyor. Son günlerde tekrar gündeme gelen TikTok, Kanada’da devlet tarafından verilen telefonlarda yasaklandı. Mart ayında ise İskoçya ve İngiltere, parlamentolarına ait tüm cihazlarda TikTok uygulamasının yasaklanacağı bildirmişti.

Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz: Çin teknolojisi her ne kadar büyük bir ivme ile gelişse de yasal olmayan yollarla dünya genelinde enformasyon ve istihbarat topladığı için dünyadaki diğer küresel güçler tarafından engellenmeye çalışılıyor. Bu sürtüşmeler de insanları, “Teknoloji savaşları başlıyor mu?” diye düşündürtüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR