Şule Nallı

Şule Nallı

Çocuk yetiştirirken yapmamız gerekenler

Çocuk yetiştirirken yapmamız gerekenler

Disiplinin anahtarı basit: Çocuğunuzun nasıl davranmasını istediğinize dair net beklentilerinizin olması gerekir. Bu durumda eylemlerini kontrol edip etmemek onlara kalmıştır.

Çocuğunuzun yeni yürümeye başladığı dönemden itibaren beklentilerinizi netleştirdiğinizde, çocuğunuz bu beklentileri içselleştirir ve kendinden de aynı şeyleri beklemeye başlar. Diğer bir deyişle çocuklar doğal olarak ebeveynlerini memnun etme eğiliminde olduklarından, onlara öğrettiğiniz şekilde davranmaya çalışacaklardır. Uzmanlar, 18 aylık çocukların empati kurmaya ve ebeveynlerinin beklentilerine duyarlı olmaya başladıklarını söylüyorlar.

Küçük bir çocuğa disiplin vermek, göründüğü kadar zor değildir. Eğer 2 yaş civarında temel unsurlara odaklanırsanız, çocuğunuz disiplini daha hızlı kavrar, size daha az direnir ve nihayetinde daha iyi davranırlar. Yapmak istedikleri her şeyi yapabileceklerine ve istedikleri her şeyi elde edebileceklerine inanan çocuklar, talepleri karşılanmadığında mızmızlanma veya öfke nöbeti geçirme eğilimindedirler. Net bir şekilde belirlenmiş sınırlarının olduğunu anlayan çocuklar, nasıl davranacaklarını ve sınırlara nasıl saygı göstereceklerini kendi kendilerine öğrenirler. Çocuklarınıza, onlardan neden belirli davranışlar beklediğiniz konusunda ayrıntılı açıklamalar yapmak zorunda değilsiniz. Ancak çocuğunuz kurallarınızın basit nedenleri olduğunu anlarsa, bunların keyfi olmadığını anlar ve kurallara uyma olasılığı yükselir. Örneğin, “Vücudunun güçlü ve sağlıklı kalması için çok fazla uykuya ihtiyacın var. Bu yüzden saat sekizde yatman gerekiyor” deyin. Veya “Oyuncaklarını tekrar istediğinde kolayca bulabilmek için toplamalısın.”

Yatağını topladığında, masayı kurmaya yardım ettiğinde veya kız kardeşinin oyuncaklarıyla oynamasına izin verdiğinde çocuğunuzun olumlu davranışlarının farkına varıp takdir ettiğinizde kurallara uymayı sevmelerini sağlayabilirsiniz.

İyi huylu çocuk yetiştirmek için 16 tavsiyeden bir diğeri ise kurallara kendiniz de uyun. Çocuklarınız sizin iyi davranışlar sergileyip kurallara uyduğunuzu gördüklerinde, onlar da aynısını yapmak isteyecekler.

Çocuğunuz kuralınıza uymadığı için kendini kötü hissediyorsa, onu hemen rahatlatmaya çalışmayın. Biraz suçluluk hissetmek, doğruyu yanlıştan ayırmayı öğrenmenin önemli bir parçasıdır. Bunu bir öğretim fırsatı olarak kullanın. Hepimiz hata yaparız ama bir dahaki sefere nasıl davranacağımızı öğrenmeye çalışırız.

Çocukların kötü davranmasının en önemli nedenlerinden biri, kendilerini hayal kırıklığına uğramış ve güçsüz hissetmeleridir. Çocuklara problemlerini kendi başlarına çözmeleri için ihtiyaç duyacakları araçları verdiğinizde, daha iyi davranacaklardır. Çünkü kendi başlarının çaresine bakmak için daha donanımlı olacaklar ve karşılaştıkları ilk sorunda hıçkırarak size koşmayacaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR