Furkan Cansever

Furkan Cansever

Cumhuriyet

Cumhuriyet

Anadolu Selçuklu Devleti’nin Moğolların baskı ve zulmü altında bulunmasıyla beraber Anadolu’da bulunan Türk beylikleri kendi kaderlerini çizmeye başlamıştı. Bu beylikler içerisinden stratejik konumu itibariyle en avantajlısı Osmanlı Beyliği olmuştur. Komşusu olduğu Bizans İmparatorluğu ile mücadeleye girişen Osmanoğulları gaza ve cihad anlayışıyla kısa sürede büyük başarılar kazanmıştır. Nitekim bu durum yüzyıllardır süregelen bir olaydır. Aziz Türk Milleti hiçbir zaman esareti kabul etmemiş, hürriyetin bağımlısı olmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti’nden sancak Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. Osmanlı Devleti, Anadolu Selçuklu Devleti’nin devamıdır.

Osmanlı Devleti yüzyıllar boyunca Anadolu’da, Kafkasya’da, Balkanlar’da, Hicaz’da, Mısır’da kısaca üç kıtada adaletiyle, merhametiyle topraklara hükmetmiştir. Kimseyi sömürmemiş, kimseye zulüm etmemiştir. Dört bin yıllık Türk Devlet geleneğinin en önemli mirasçısı olmuştur.

Ancak, zaman içerisinde bu koca çınar çağın gerekliliklerini karşılayamamış, tarihi şan ve şerefle dolu olmasına rağmen Osmanlı Devleti yıkılmaya yüz tutmuştur. Bu durumu fırsat bilen emperyalist güçler akbaba gibi Osmanlı Devleti’nin üzerine çullanmıştır. Kafkaslar’dan, Balkanlar’dan ve Arap yarımadasından Osmanlı Devleti çıkarılmıştır. Yüzyıllar boyunca refah ve adalet içerisinde yaşayan bölge insanı eski günlerini arayacak duruma gelmiştir.

Bilindiği üzere hiçbir zaman, karşısında kim olursa olsun, imkanlar ne kadar kısıtlı olursa olsun aziz Türk Milleti esarete boyun eğmeyecektir. Osmanlı Devleti’nin sonunun geldiğini anlayan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları yeni bir mücadelenin tohumlarını serpmiştir. 19 Mayıs 1919 günü Samsun’da başlayan kutlu mücadele, 29 Ekim 1923’de zafere ulaşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu’nun bağrından doğmuş, hürriyet bağımlısı Türk Milleti’nin kurtuluşu olmuştur.

Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti, yeni bir devlet değildir. Altı yüzyıl boyunca şan ve şerefle hükmeden Osmanlı Devleti’nin devamıdır. Osmanlı Devleti’nden tek farkı isim ve rejim değişikliğidir. Osmanlı’nın mirasçısı Türkiye Cumhuriyeti’dir. Galiçya’dan Yemen’e, Karabağ’dan Filistin’e kadar yüzyıllardır süre gelen bağımız kopmamıştır. Resmi sınırlar aziz Türk Milleti için bir şey ifade etmemektedir. Osmanlı ile Türkiye arasında ki bağı kopartmak isteyen, tarihimizi yok saymaya çalışan, emperyalist güçlere hizmet edenlere duyurulur.

Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Enver Paşa, Talat Paşa, Kazım Karabekir, gibi Türk Milleti’nin umudu olmuş komutanlarımızı, nice isimsiz kahramanları rahmet ve minnetle anıyorum. Yaşasın Cumhuriyet!

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR