Furkan Cansever

Furkan Cansever

Deprem değil ihmal

Deprem değil ihmal

Bu pazartesi günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 şiddettinde ki depremle birlikte güne uyandık. O depremin üzerinden çok geçmemişti ki bu sefer de Elbistan ilçesinde, bizimde Ankara’dan hissettiğimiz 7.6 şiddetindeki deprem meydana geldi. Cumhuriyet tarihinin en büyük krizlerinden olan bu depremde Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Adana, Hatay, Diyarbakır, Malatya ve Adıyaman’da büyük yıkımlar meydana geldi. Bu kadar ilde hasarın meydana gelmesi, yardımın yetersizliğine ve gecikmesine sebep oldu.

Türkiye Cumhuriyeti geçmişte olduğu gibi bu krizinde üstesinden gelecektir elbet. Ancak yıllardan beri deprem bölgesinde yaşadığımız sürekli dillendirilirken neden hala önlem alınmaz! Neden bir deprem seferberliği hala ülkemizde oluşturulmadı? Bu ülkede yaşayan insanların canı bu kadar mı değersiz? Yıllardan beri küçük büyük bir çok deprem meydana gelmiş olan bu ülkede hala deprem neden canımızı bu kadar yakıyor?

Gördüğümüz üzere sadece eski binalar yıkılmıyor. Malatya’da iki üç sene önce yapılmış apartman yerle bir olmuş. Bunu yapan müteahhitin vicdanı rahat mı? Müteahhit malzemeden kaçırırken bunu yapamam demeyen ustanın vicdanı rahat mı? Yapı denetimden gelip onay verenlerin vicdanı rahat mı? Bu kadar insanın hayatını karartanlardan hesap sorulacak mı?

Ülkemiz de bir an önce deprem seferberliği ilan edilmesi gerekiyor. Anadolu’nun en ücra köşesinde ki depreme dayanıksız binanın yıkılıp yerine yenisinin denetimler eşliğinde, şartlara göre yapılması gerekiyor. Japonya’da deprem olduğunda en ücra yerleşim yerinde bile hasar meydana gelmiyorsa, Türkiye Cumhuriyeti içerisinde de bu böyle olmalıdır. Türk Milleti bunu başaracak güçtedir.

Ayrıca deprem sebebiyle ihtiyaç duyulan malzemelerin fiyatlarını arttıran satıcıların bu millete ve insanlığa bir yararı olmayacağı açıktır. Para uğruna insanlıktan vazgeçmiş bu kişileri hesap günü paraları dahi kurtaramayacaktır.

Yazımın sonuna gelirken deprem sebebiyle hayatını kaybetmiş vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR