Şule Nallı

Şule Nallı

Dini nikahın önemi

Dini nikahın önemi

Evlenmek isteyen insanların hukuki olarak evli görünmeleri için resmi nikah kıymaları gerekir.
Bunun yanı sıra İslam dinine göre kıyılması gereken diğer bir nikah çeşidi ise dini nikahtır. Her iki durumda da çiftler birbirlerini eş olarak kabul ederler. Ancak dini nikahın hukuki bir geçerliliği yoktur.
Çünkü işlemler devlet memuru kontrolünde yapılmaz.

Bu işlem, din görevlisi tarafından yerine getirilir. Bu yüzden resmiyet içeren herhangi bir belge bulunmaz. Ancak resmi nikahta durum çok farklıdır. Her şey hukukun gerektirdiği şekilde yerine getirilir. Ve eşlere yasal olan bir cüzdan verilir. Bu cüzdan sayesinde bireylerin kanun önünde evli sayıldıkları kesinleşir. Ülkemizde dini nikahın, resmi nikahtan önce kıyılması önemli sonuçlar doğurabilir. Özellikle de birilerini dolandırmak isteyen kişiler, resmiyetle uğraşmadan dini nikaha yönelirler. Bu işlemden sonra karşılarındaki insandan her türlü talepte bulunabilirler.

Arada resmiyet olmadığı için hukuki bir işlem gerekli olduğunda bireylerin evli oldukları kanıtlanamaz. Bu nedenle böyle bir hataya düşmek hem maddi hem de manevi zararlar doğurabilir. Eşlerin birbirlerinden yasal olarak faydalanabilmeleri için öncelikle resmi nikaha gerek vardır. Müslümanım diyen insanların, resmi nikah kıydıktan sonra dini nikahlarını da kıymaları gerekir. Bu durum aslında İslami bir uygulamadır. Yasal olarak uygulanması gereken bir şey değildir. Ancak eşlerin birbirlerine helal olmaları için böyle bir işlem yapmaları gerekir. Ancak bunun herhangi bir zorunluluğu yoktur. Yani imam nikahlı olmasanız bile resmi nikahınızın olması yeterlidir.

İslam nikahı olarak da bilinen dini nikah, medeni kanunda yer almaz. Ancak imamların, evlilik cüzdanını görmeden bu işlemi yapmaları yasal değildir. Öncelikle resmiyetin bulunup bulunmadığına bakılması gerekir.

Aksi halde hiçbir imam bu işlemi yerine getiremez. Ancak bu işi gizli gizli yapan din görevlileri hala vardır. Bu durumlara asla kanmamanız gerekir. Özellikle de kadınların bu hususta dikkatli davranmaları gerekiyor.

TCK’nın 237. maddesinde resmi nikahın olmaması halinde dini nikahın yapılması suç sayılmıştır. Buna rağmen işlem yapan görevlilere ceza verilmektedir. Dini nikahsız birlikte olmak istemeyen çiftlerin bu ayrıntıya dikkat etmeleri gerekiyor. Eskiden resmiyet istenmeden de imam nikahı kıyılmaktaydı. Ancak son dönemlerde yaşanan olumsuzluklar, bu kanunun yürürlüğe girmesine neden olmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR