Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

EGO Zammı Eleştiriye Kapalıdır

EGO Zammı Eleştiriye Kapalıdır

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı kuruluşu EGO Genel Müdürlüğü tarafından hafta başında yapılan açıklama ile beraber, 15 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacağı bildirilen yeni ulaşım ücretleri duyuruldu.

Yapılan açıklamada EGO otobüslerinde kullanılan CNG yani sıkıştırılmış doğal gaz kullanım maliyetinin 2019 yılı Nisan ayında 1,67 TL olduğu vurgulandı ve günümüzde ise bu rakamın 20.77 TL seviyesine çıktığı işaret edildi. Yani maliyetlerin %1000'den fazla arttığı bu süreçte EGO otobüs ücretlerine zam yapılmasının kaçınılmaz olduğu tekrar edildi.

Burada dikkat edilmesi gereken zammın, EGO tarafına yıkılmaması gerektiğinden yanayım. EGO Genel Müdürlüğü zam duyurusu yapması ile beraber, sanki daha önce hiç zam yapılmamış gibi bir algı oluşturuluyor. Yapılan algılarda ise Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Mansur Yavaş ve EGO Genel Müdürlüğü topa tutuluyor.

Yani burada tek çözümün eleştiri olduğu ise hiç zannetmiyorum ama herkes yanılıyor. CNG sonuçta EGO tarafından üretilen ve Mansur Bey tarafından piyasaya sürülen bir gaz türü değil. Ancak bunu halkın anlayabileceği şekilde anlatmak oldukça zor. Çünkü onaylayan kişi sayısının yüz katı onaylamayan ve eleştirmeyi seven bir topluluk olduğunu unutmamak gerekiyor.

Ek olarak EGO Genel Müdürlüğü'nün gider listesine baktığımızda da büyük bir rakam görmekteyiz. Yani ortalama 262 milyon TL gibi büyük bir rakam EGO Genel Müdürlüğü'nün sadece Kasım ayı gideri olarak ön plana çıkmıştır. Bu tabloyu incelemesi gereken her bir Ankaralı vatandaşımız, zammın EGO veya Mansur Yavaş Bey tarafından kaynaklanmadığını idrak edebilecek güçtedir.

Daha önce yapılan EGO zamlarında da aynı konuyu ele almış ve ulaşıma yapılan zamların EGO Genel Müdürlüğü’ne ve belediye başkanı her kim olursa olsun, Başkana yıkılmaması gerektiğinden yana olduğumu vurgulamıştım.

Aynı şekilde yeniden tekrarlamak isterim ki; EGO zammı tartışmaya kapalıdır. Vatandaşlarımızın da küresel çapta yapılan tüm zamları içtenlik ile eleştirmelerini ve Dünya’da sadece EGO ve Mansur Yavaş Bey’in zam konusu üzerinde durduğunu düşünmemelerini istiyorum.

Söz konusu EGO zammının 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacağı vurgulanmıştı ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir diğer detay, CNG fiyatında düzenleme yapılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, ilgili Bakanlık ve BOTAŞ’a durumun arz edildiği, EGO Genel Müdürlüğü tarafından bildirilmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR