Şule Erciyas

Şule Erciyas

Fitneden korunmanın yolları

Fitneden korunmanın yolları

Yüce dinimiz İslam insanın can. Mal. İnanç. Namus şeref ve haysiyet gibi yaratılıştan sahip olduğu haklarını korumaya önem verdiği gibi insanın içinde yaşadığı toplumun düzenine ve birliğini korumaya asayiş ve güvenliğini sağlamaya büyük önem vermektedir. Bu nedenle insan hakları ve toplumsal düzen açısından büyük bir tehdit oluşturan fitneden son derece kaçınılmasını emretmiştir. Fitne çok geniş anlamda olan bir kelimedir, imtihan maddi ve manevi sıkıntı üzüntü kandırmak gönlünü çelmek pusu kurarak yol kesmek anlamlarına gelmektedir. Fitne maddi ve manevi sağlığımız için önem arz etmektedir, çevremizde ve toplumumuzda fitne yayan konuşan insanlar sevilmemektedir, fitne insanı toplumsal olarak sıkıntıya iter ve manevi olarak da kendini yorgun hissettiren önemli bir konudur, bunlardan sakınmamız için fitneyi yaymamaya konuşmamaya özen göstermeliyiz.

Allah'ın ve Peygamber Efendimizin yasakladığı önemli bir kuraldır. Kuranı Kerimde altmış ayette geçmektedir, Kuranda geçen fitne kelimesinin belli başlı anlamları vardır bunlar bela, musibet, sapma, saptırma, müslümanları şirke düşürme kargaşa karışıklık fesat karışıklık vb. birçok anlamlarına gelmektedir. Kuranı Kerimde şöyle buyrulmaktadır, fitne çıkarmak adam öldürmekten daha büyük bir günahtır, Fitne Müslümanlar arasında çeşitli sebepler ile kavgalar çıkar karşılıklı olarak birbirlerinin can ve mallarına kastederler kötü niyetli bir takım insanlar kargaşa ortamı yaratarak müslümanlara zulüm ve haksızlık yaparlar korku ve dehşet saçarak toplumun huzur ve güven ortamını bozarlar.

Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur, yararlı işler görmekte acele ediniz zira yakın bir gelecekte karanlık geceler gibi bir takım fitneler ortalığı kaplayacaktır o zaman da insan mümin olarak sabahlar kafir olarak geceler, mümin olarak geceler kafir olarak sabatkar dinini küçük bir dünyalığa satar. Müslümanlar arasında zuhur eden fitneler aralarında derin ihtilafların şiddetli çatışmaları ve toplu adam öldürme gibi pek çok hazin olayların yaşanmasına sebep olur. Müslümanların birlik ve beraberliği bozulur güçleri zayıflar toplumun düzeni sarsılır dini ilmi ahlaki ve iktisadi yönden gerilemeler başlar.

İbadet edenlerin sayısı azalır insanlar fütursuzca günah işlemeye başlarlar insanlar imanlarını kaybetmekle yüz yüze kalabilirler. İnsanlar her devirde ümmetin başından fitne hiç eksik olmayacak ve farklı şekillerle de olsa da kıyamete kadar sürüp gidecektir, o halde müslümanlar olarak fitneyi önlemek veya fitne geldiğinde veya zararlarından korunmak için neler yapacağımızı düşünmeliyiz ve bu gibi konulara dikkat etmeliyiz. O halde islam ümmetinin birlik ve beraberliğin bozulmaması can ve mal güvenliğinin ortadan kalkmasının her türlü kargaşa ve yıkıcı faaliyetin sebebi olan fitneye dikkat etmeliyiz takva ölçüsünden bir kul olmaya özen göstermeliyiz, Müslümanlar olarak fitne yaymamaya ve fitnelerden kaçmaya özen göstermeliyiz.


Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR