Samet CAN

Samet CAN

Gazi Paşa

Gazi Paşa

Geçtiğimiz 10 Kasım ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 85. sene-i devriyesiydi. Her 10 Kasım’da olduğu gibi bu sefer de ülkemizin kurucusunun aziz hatırası ifrat ve tefrit arasında çekiştirilip durdu.

Her 10 Kasım’da olduğu gibi bu 10 Kasım’da da Mustafa Kemal Paşa’nın aziz hatırası alkol içerek, din düşmanlığı yaparak Atatürkçü olduğunu sanan Atatürk istismarcıları ve ölmüş bir adamın üstelik Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine büyük emekleri geçmiş millî bir kahramanın arkasından sövmeyi dindarlık sanan din istismarcıları arasında çekiştirilip durdu. Herkesin kafasında bir Atatürk tasavvuru var ancak Atatürk bunların hiçbiri değil.

Trablusgarp çöllerinde gönüllü olarak İtalyanlarla savaşan da Anadolu’da Millî Mücadele’nin fitilini ateşleyen de aynı Atatürk’tür. Balıkesir’de "Allah birdir, şanı büyüktür. Allah’ın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun" diyerek minbere çıkıp konuşan da İnebolu’da “Şapka Nutku” olarak bilinen konuşmayı yapan da aynı Atatürk’tür.

Gazi Paşa’nın farklı dönemlerde farklı politikalar izlemesi, yaşam mücadelesi veren bir millete nefes olabilme gayretidir. Mustafa Kemal Paşa’nın yıkılmak üzere olan bir devletin Afrika’da kalan son parçasını müdafaa etmek için gönüllü olmasının da henüz yeni kurulmuş cumhuriyete Batı kültürü ekseninde bir rota çizmesinin de sebebi yalnızca vatan sevgisidir.

Mustafa Kemal Atatürk de bir insandır ve her insan gibi yanlışları, hataları olmuştur. Gazi Paşa’nın ne peygamberler katına çıkarılması ne de hakarete varan sözlerle acımasızca eleştirilmesi doğru değildir. Övgüde ölçülü, eleştiride ise insaflı olmalıyız. “Sarı saçlım, mavi gözlüm” romantizminden de “hocaları astı” provokasyonundan da bir an önce kurtulup Türk milletini Sevr sınırlarına mahkûm etme hatta mümkün olursa tamamen yok etme planları yapan emperyal devletlere karşı istiklalden yana koyduğu tavrı esas almalıyız. İnşallah cumhuriyetimizin ikinci asrında bu kısır tartışmalardan kurtulup Mustafa Kemal Atatürk’ü eleştirmeyi tarihçilere bırakmayı başarabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR