Samet CAN

Samet CAN

Hocalı Katliamından Bugüne Özgür Karabağ

Hocalı Katliamından Bugüne Özgür Karabağ

26 Şubat 1992’de Karabağ Savaşı sırasında Ermeniler, Hocalı kasabasını çepeçevre sardılar ve sadece bir çıkış yolu bıraktılar. O çıkış yolundan kaçmaya çalışan sivilleri ise çoluk çocuk demeden katlettiler. Ermeniler, resmi kaynaklara göre 83 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürmüş, toplam 487 kişiyi ise ağır yaralamıştır. Cesetlerin üzerinde yapılan incelemelerde, cesetlerin gözlerinin oyulduğu, derilerinin soyulduğu, tırnaklarının çekildiği gibi işkence izleri tespit edildi.

Bu insanlık dışı soykırımdan 28 yıl sonra ise İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonucunda Hocalı ve Karabağ’ın büyük bir kısmı Azerbaycan’ın kontrolüne geçti. Yalın ayak topraklarını bırakmak zorunda kalan Azerbaycan Türkü soydaşlarımız tanklarla topraklarına geri döndüler.

Karabağ’ın tekrar asli vatanına kavuşmasıyla bölgeye sonradan yerleşen binlerce Ermeniler, Ermenistan’a doğru kaçmaya başladı. Ancak Azerbaycan Türkleri, Ermenistan’ın aksine Ermenilerin bölgeden insanca çıkmasına izin verdi. Otuz sene önce katliamlara maruz kalan, ailelerini kaybeden Azerbaycan Türkleri topraklarına döndü ancak hiçbir Ermeni sivilin kılına bile zarar gelmedi. Aksine bölgeye giren Azerbaycan askerleri bölgedeki sivillere çoğu konuda yardımcı oldu.

Katliamlara, soykırımlara rağmen Azerbaycan’ın savaş ahlakına uygun bir şekilde sivillere zarar vermemesi Türk’ün savaş ahlakının en önemli göstergesi olmuştur. Hocalı Soykırımı’nda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, topraklarını işgalden kurtaran kahramanların ayaklarına taş değmesin. Karabağ işgalden kurtuldu ancak Doğu Türkistan, Kırım, Kerkük hala işgal altında. Allah bütün esir topraklarımızın özgürlüğüne kavuştuğu günleri görmeyi bizlere nasip eder inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR