Şule Erciyas

Şule Erciyas

Kardeşlik zamanı

Kardeşlik zamanı

Yüce Allah Kuranı Kerimde Müminler ancak kardeştirler ayeti ile bütün müminlerin kardeş olduklarını ilan etmiştir. Temelinde tevhid akidesi bulunan yani imana dayalı bu kardeşlik neshep ve kan kardeşliğinden daha sağlam daha önemli ve önceliklidir. Buna göre dünyanın neresinde ve hangi devirde yaşamış olurlarsa olsunlar dilleri renkleri ırkları ne olursa olsun bütün müminler birbirleri ile kardeştirler.

Kuran da müminler arasındaki bu kardeşliğin Allah'ın nimeti olduğunu vurgulamak birlik ve beraberlik içinde olmaları parçalanıp bölünmekten sakınmaları emredilmektedir. Müslümanlar Kuran ve sünnetin ışığında birlik ve beraberliklerini korudukları müddetçe huzur içinde yaşamışlardır, kardeşlik hukukunun zayıfladığı birlik ve beraberlikten uzaklaştıkları dönemde ise güç ve kuvvetlerini yitirmişler çeşitli zorluk ve sıkıntılarla karşı karşıya kalmışlardır.

Din kardeşliği sorumluluğu müminlerle karşılıklı olarak yapılması gereken en önemli vazifelerden bir tanesidir. Müminlerin birbirlerini sevip saymaları birbirlerinin haklarına saygı duymaları dertlerine ortak olmaları sevinçlerini paylaşmaları bir kardeşlik görevidir.

İslamın müminler arasında tesis etmeyi hedeflediği kardeşlik sıradan bir birliktelik değil temelinde iman olan karşılıklı sevgi yardımlaşma ve dayanışmanın esas olduğu en üst seviyede bir kardeşliktir, İslam kardeşliğinin temelinde tevhid akidesi yani iman vardır.

İmana dayalı bu kardeşlik mezhep ve kan kardeşliğinden daha sağlam daha önemli ve önceliklidir. İnsanı cennete götürecek derecede kamil bir imana sahip olabilmek için müminin din kardeşini sevmesi şart koşulmuştur nitekim bir hadisi şerifte iman etmedikçe cennete giremezsiniz birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız insanın ebedi kurtuluşa erebilmesi için imanın iman etmiş olmak içinde mümin kardeşini sevmesini olmazsa olmaz bir şart olarak görülmesi müminler arası ilişkilerde sevginin önemini açık bir şekilde ortaya koymasıdır.

Bundan dolayı müminler birbirlerini sevmeli bunu sadece Allah rızası için yapmaları gerekmektedir. Peygamberimiz ( S.A.V) birbirlerini Allah için sevenlerin hiç bir gölgenin olmadığı kıyamet gününde Allah'ın gölgesinde gölgeleneceklerini müjdelemiştir.

Peygamberimiz bir hadisi şerifinde ise müminler birbirlerini sevmede birbirlerine merhamette ve korumakta bir vücut gibidir, ondan bir organ rahatsız olduğunda diğer organlarda onunla birlikte ateşlenir uykusuz kalır buyurmuştur.

Bizler de bu hadisi şeriflere dayanarak haksızlığa uğramış evinden yurdundan çıkmak zorunda kalmış açlık ve sefaletle boğuşmaya yüz tutmuş olumsuz hayat şartlarında ölüm kalım mücadelesi verirken müslümanların el atıp kucak açmaları gerekmektedir, bizler de bu sıkıntılı günlerimizde elimizden geldiği kadar maddi ve manevi olarak din kardeşlerimizin yanında olmalı onlara dua etmeliyiz, kardeşliğimizi böyle sıkıntılı günlerde bir kez daha gözden geçirmeliyiz.

Allah bütün sıkıntıda olan mümin kardeşlerimizin yanında olsun, Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR