Şule Erciyas

Şule Erciyas

Kıyamet Alametleri

Kıyamet Alametleri

Yaratılan her şeyin her varlığın bir sonu vardır, nasıl ki insan ve diğer canlıların hayatı ölümle son bulduğu gibi dünya hayatı da yüce Rabbimizin verdiği süre tamamlandıktan sonra yine onun bilgisi dahilinde kıyametin kopması ile sona erecektir. Hiç ölmeyecek yok, olmayacak olan azamet ve ikram sahibi Allah'u Tealadır.

Tarih boyunca insanlar kıyamet konusu ile yakından ilgilenmişler, özellikle kıyametin ne zaman kopacağı insanlar arasında büyük merak konusu olmuştur.

Kuranı Kerimde şöyle buyrulmuştur, insan kıyamet günü ne zaman mış diye sorar. İşte göz kamaştığı ay tutulduğu güneş le ay bir araya getirildiği zaman o gün insan kaçacak yer neresi diyecektir, hayır hayır kaçıp sığınacak yer yoktur. O gün varıp durulacak yer, sadece rabimizin huzurudur. Yüce Allah adaletinin tecelli etmesi, insanların yaptıklarının hesabını vermeleri, iyilik ve kötülüklerinin karşılığını görmeleri için ahiret hayatını yaratmıştır, ahiret hayatının başlaması da ancak kıyametin kopması ile olacaktır. Kuranı Kerimde kıyametin muhakkak gerçekleşeceği onda hiç bir şüphenin bulunmadığı ve kıyametin yaklaştığı haber verilmiş fakat kıyametin zamanı bildirilmemiştir. Kıyametin zamanını Allah'tan başka kimse bilemez buna Peygamberler ve dört büyük melek te dahildir. Kuranı Kerim ve hadisi şeriflerde kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmemiştir ancak bir ayeti kerime de muhakkak onun alametleri gelmiştir. buyrularak kıyamet kopmadan önce meydana gelecek alametere işaret edilmiştir.

Hz Peygamber (S.A.V) de kıyamet gününe işaret eden bazı önemli hadisler hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Bunlar büyük ve küçük alametler olarak iki başlık altında ele alınmıştır, Kıyametin küçük alametlerini şöyle özetleyebiliriz, Peygamber (S.A.V) in son peygamber olarak gönderilmesi, ilmi ortadan kalkıp din ve inanç hakkında bilgisizliğin artması, Allah rızası yerine maddi menfaatlere daha çok önem verilmesi, içkinin çok ça içilmesi, zinanın açıktan yapılır olması, ehliyetsiz insanların söz sahibi olması, dünya malının bollaşması, ile beraber kanaatsizlik ve nankörlüğün artması, zekaat verecek fakirin bulunmaması, adam öldürme olaylarının ve karğaşanın artması. Kıyametin büyük alametlerini Peygamber Efendimiz (S.A.V) şu hadisi şeriflerinde bildirmiştir, on alamet meydana gelmedikçe kıyamet kopmaz deccal'in çıkışı Hz İsanın yer yüzüne inmesi, Ye'cüc ve Me'cüc ün  çıkışı, Dabbetül arz'ın çıkışı güneşin batıdan doğması doğuda batıda ve arap yarım adasında meydana gelmek üzere yerin batışı duman ve insanların mahşer yerine sürecek olan ve aden çukurundan çıkan bir ateşin zuhuru. İzah edilmeye çalışıldığı üzere kıyamet mutlaka bir gün kopacaktır. Onun zamanını ve gerçek mahiyetini ancak yüce Allah bilmektedir, bu hadisenin biz insanların asıl ilgilendiren tarafı kıyametin ne zaman meydana geleceği değil kıyamet koptuktan sonra da başlayacak olan ahiret hayatının durumumuzun nasıl olacağıdır.

Yüce Allah Kuranı Kerimde bizleri şöyle uyarmaktadır, Ey iman edenler Allah'a karşı gelmekten sakının ve herkez yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın HZ Peygamber (S.A.V) kıyamet ne zaman kopacak diye soran birine sen kıyamet için ne hazırladın buyurarak Müslüman için önemli olan şeyin kıyamet için hazırlanmak olduğunu vurgulamıştır, o halde her an ölecekmiş gibi kulluk vazifelerimizi dikkatlice yerine getirmeli ebedi hayat için gerektiği şekilde hazırlanmalıyız. Bu yüzden dünya hayatımızı gözden geçirelim Allah'ın emir ve yasaklarına uyalım Peygamber Efendimizin sünneti seniyyesinden ayrılmayalım Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR