Buket Beslen

Buket Beslen

Haramda ‘Helal’ Aranmaz

Haramda ‘Helal’ Aranmaz

Her yıl, sene sonunun yaklaşmasıyla beraber sayıları çoğalan ve hemen hemen her sokakta görebileceğimiz Milli Piyango biletçileri, büyük ikramiye tutarının açıklanmasının ardından ‘yılbaşı özel çekiliş biletlerini’ satmaya başladı. Yaşanılan ekonomik sıkıntılar sebebiyle yeni yıla zengin olarak girme hayali olan vatandaşlar, çözümü harama el uzatmakta buldu.

Milli Piyango Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin dört bir tarafına milyonlarca bilet bastırılırken büyük ikramiyenin 200 milyon TL olarak belirlenmesi gözleri stantlarda satılan piyango biletlerine çevirdi. Şansına güvenen vatandaşların, her standın başında oluşturduğu yoğunluk ise ilgili kurumlar tarafından verilen fetvalarla günah kuyruğu olarak adlandırıldı. Dar gelirli vatandaşların ‘Ya çıkarsa’ diyerek satın aldığı biletlerle haram sınırları aşılırken ‘bir defadan ne olacak, şansımızı denemek istedik’ diyen vatandaşların artıyor olması ahiret hayatının unutulduğunu gösterdi.  

Geçen yıl 120 milyon TL olan büyük ikramiyenin bu yıl 200 milyon TL değerinde olması dar gelirli vatandaşları haramda helal aramaya itiyor. İslam dininin haram kıldığı kumar, şans oyunları adı altında yasallaştırılıyor ve haram helal gibi gösterilmeye çalışılıyor. Umut tacirlerinin haram oyununun helal kılınmadığını belirten İslam âlimleri, vatandaşların bu tür şans oyunlarından uzak durmalarını, haramda helal aranmaması gerektiği konusunda uyarıyor.  
İslam dininin yasaklamış olduğu, Müslümanlara haram kılınan birçok unsur günümüzde normalleştirilmeye çalışılıyor. Yılbaşı çekilişi, şans oyunları, ‘büyük ikramiye’ adı altında vatandaşlara sunuluyor.

Üstelik devlet eliyle organize edilmesinin ve piyangonun önüne ‘milli’ ibaresinin yazılmış olması piyangonun haram olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Dinimiz üzere haram kılınan kumar, şans oyunları ile ilgili Kur’an-ı Kerim Maide Suresi 90. Ayeti Kerime’de Yüce Allah (C.C) şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! İçki, kumar, tapınmak ve putlara kurban kesmek için dikilen taşlar, fal ve şans okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bunlardan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz.” 

Şans oyunları adı altında, dinimizin kesin olarak ‘haram’ kıldığı piyango biletlerine gösterilen ilgi ve yoğunluk hakkında İslam Âlimleri şu ifadeleri kullanıyor: “Milli piyango bileti demek ahiretinizi tehlikeye atmak demektir. Kumardan ateşten kaçınır gibi kaçınmalıyız.” Diyanet İşleri Başkanlığı ise kumar, şans oyunları ile ilgili “Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez” diyerek açıklamalarda bulunmuş ve Müslümanları açık bir şekilde uyarmıştır. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR