Şule Erciyas

Şule Erciyas

Mübarek üç aylar

Mübarek üç aylar

Yüce dinimiz islamın bizlere sunmuş olduğu mübarek üç ayların içine girmiş bulunmaktayız. Bu aylar recep, şaban, ramazan aylarıdır, bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli öyle bereketli gün ve geceler vardır ki günahlarımızın affolacağı aylardandır. Peygamber Efendimiz bu aylara daha çok önem vermiş ibadetlerini daha da artırmış özen ve önem göstermiştir.

Bu aylar içersinde affolmadık günah kalmayacaktır, çünkü bu mübarek aylar günahlardan arınma ve dökünme Allah'a daha yakın olma aylarıdır, bu aylarda günah işlememeye, ibadetlerimiz artırmaya oruçlarımızı tutmaya daha çok önem göstermeliyiz, bu mübarek aylar hakkında Kuranı Kerimde şöyle buyrulmuştur, Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on iki dir, bunlardan dörtü haram aylardır bu dost doğru bir nizamdır, öyle ise o aylar içinde kendinize yazık etmeyin bu ayeti kerime de işaret edilen haram ayları da Hz Peygamber Efendimiz (S.A.V) şu hadisleri ile açıklamıştır, Muhakkak zaman Allah'ın yarattığı günkü şekli ile akıp gitmektedir, sene on iki aydır bunlardan dörtdü haram aylardır bunlardan üçü peş peşedir, zilkade¬, zilhicce, muharrem bir de recep ayıdır.

Peygamberimizi recep Allah'ın ayı şaban benim ayım ramazan da ümmetimin ayıdır, Peygamberimiz bu aylar içersinde ey Allah'ım recep ve şabanı bize hayırlı ve mübarek kıl ve bizi ramazana kavuştur amin. İnsanoğlunun sıradanlaşmış hayat rutini içerisinde bu aylar la beraber farklılaşma farkındalaşma olarak ibadetlerimizde de farkındalık yapmak Allah'ın bize emridir bizde bu özel ayları ibadetlerimizle orucumuzla taçlandırmalıyız, bu müminin görevlerindendir, bu geceler de bir çok kandiller vardır ilki regaip kandilidir.

Bu kandiller de özenli olarak ibadetlerimizi yapmalıyız, Bizler için en güzel olan Peygamber Efendimiz örnek olarak bu mübarek günlerde orucunu tutar nafile namazlarını artırır yoksulları daha çok gözetir ve bu yaptıklarını ramazan ayına doğru daha da çogaltır ramazan ayında ve özellikle sonlarına doğru kulluğunu zirveleştirirdi.

Bizler de bu mübarek zaman dilimlerini şu şekiller de değerlendirebiliriz, Eksik ve hatalarımızı gözden geçirmeliyiz, bol bol tövbe ve istigfar etmeliyiz, namazlarımızı vaktinde kılmaya kaza namazlarımız varsa bunları kılma yoluna gitmeliyiz, Peygamber Efendimizin yaptığı gibi recep ve şaban aylarını oruçlu geçirmeli ramazana oruçlu olarak hazırlanmalıyız.

Dost ve akrabalarımızı gözetmeli fakir ve fukaraya yardım etmeliyiz küs ve dargın olanları barıştırmalıyız aile fertleri ile iyi geçinmeliyiz. Allah'ın bizlere sunmuş olduğu bu mübarek günleri ve geceleri en iyi bir şekilde değerlendirelim kulluk vazifemizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışalım. Kulluk bilincinde gelecek nesillerimize örnek olmaya çalışalım. Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR