Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Sonuç Böyle Olmamalıydı

Sonuç Böyle Olmamalıydı

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem sonrası, yaşadığımız süreç hepimizi kahretti. Ağladık, üzüldük ve perişan olduk. Yeri geldi çaresizliğimize bir kez daha yandık ve yanmaya da devam ediyoruz. Koskoca bir ay geçti depremin üzerinden, oysa daha dün gibiydi ve birkaç saat öncesi gibi…

Ama geldiğimiz sürecin sonucu böyle olmamalıydı. Yani deprem “unutuldu” gibi bir algı ortaya çıkmamalı “unutmak” kelimesi dile bile gelmemeliydi. Ama durum öyle olmadı. Depremin üzerinden bir ay geçti ama acısı hala taze ve taze kalmaya da devam ederken, durum böyle olmamalıydı. Nasıl ki; 1999 depremi asla ve asla unutulamaz ise 2023 depremleri de unutulmayacaktır.

Ama biz ülke olarak daha depremin üzerinden bir ay bile geçmemişken, “unutmak” kelimesinden binlerce cümle kurduk, yaşantımıza devam ederken birbirimizi eleştirir olduk. Şikâyetim elbette “siyasi gündeme” ve siyaseti “gündem haline” getirmeye çalışan bireylere.

Keşke depremler nedeniyle Japonya ve Avrupa ülkelerini örnek gösterirken, içerisinde yaşadığımız olaylara da çözüm odaklı bakabilsek ve çözüm üretme potansiyeline sahip olabilsek. Ama biz böyle değiliz, aksine çözüm üretmeden yola devam edenlerdeniz.

Elbette depremin enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, elbette yardım kampanyaları son hızıyla devam ederken, elbette yardım ve ihtiyaç malzemeleri deprem bölgelerine sevk edilmeye devam ederken; “deprem unutulmuş” değil. Ben sadece yaşanan süreci eleştirmeyi düşünmüyordum. Ama yanıldığım oldu.

Süreç çok hızlı güncellendi ve bana “sonucu böyle olmamalıydı” cümlesini kurdurmayı başardı. Dilimize aldığımız birkaç haftalık “deprem” kelimesi ve “fay hattı” kelimelerinin yerini “seçim” ve “seçmen” aldı. Keşke biraz da “geçim” ve “çaresizlik” alsaydı. Seçim ve seçmen eleştirileri bu kadar hızlı yayılmamalı “eleştiriler” sadece tek odaklı yapılmasaydı.

Belki depremden ders çıkaranlarımız oldu, belki deprem sonrası hayatına bambaşka şekilde yön verenlerde oldu bunu elbette bilemem çünkü herkesin hayatı, kimseyi ilgilendirmezken bana da eleştirmek ve ders vermeye kalkışmak yakışmaz ama keşke böyle olmasaydı.

Keşke bir anda gündemimiz seçim odaklı olmasaydı. İnsanlarımızın acısına merhem olabilmek için daha potansiyeli yüksek ve daha çözüm odaklı işlerde kendimizi hazırlamış olsaydık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR