Furkan Cansever

Furkan Cansever

Tarih Tekerrürden İbarettir 2

Tarih Tekerrürden İbarettir 2

Tarihler 1639’u gösterdiğinde Erzurum’da dünyaya gelen Feyzullah efendi, din alanında eğitim alarak Osmanlı Devlet kademesinde önemli görevlerde yer almıştır. 1695 yılında II. Mustafa’nın tahta çıkmasıyla şeyhülislamlığına getirildi ve uzun süre görevini icra etti. Ancak Feyzullah Efendi’nin padişah üzerinde büyük etkisi bulunmaktaydı. Devlet işlerine müdahale ediyor, yakınlarını devlet kademelerine yerleştiriyor ve hatta şeyhülislamlık için kendisinden sonra oğlunun gelmesi için padişahtan ferman alıyordu. Bir nevi şeyhülislamlık makamına saltanat bile getirmişti.

Dini kullanarak devletin içerisine kendi yakınlarını ve adamlarını yerleştiren Erzurumlu Feyzullah efendi, devlet içerisinde çok güçlü hale gelmişti. Padişah sadece sembolik olarak makamında oturuyor, devleti Feyzullah efendi yönetiyordu.

Devletin içerisinde kendi adamlarıyla yeni bir yapı oluşturan Feyzullah efendi, devlet kadrolarını liyakatsızlaştırmış, devletin otoritesini sarsmaya başlamıştı. Ancak devletin içerisine böylesine yerleşen Feyzullah Efendi’yi kısa sürede devletin içerisinden temizlemek mümkün olmayacaktı.

Halkın Feyzullah efendi ve çevresine karşı tepkisi çok büyüktü. Devlet kademelerine yerleştirdiği adamları halk tarafından sevilmiyor, ve tepkiyle karşılanıyordu. Bu yapıyı temizlemek yine halkın göreviydi.

İstanbul’un yerine Edirne’nin başkent olacağı söylentisiyle halk İstanbul’da Feyzullah Efendi’ye karşı bir isyana başladı. Olaylar Edirne’ye de sıçardı ve orda yaşayan Feyzullah Efendi ve oğlu halk tarafından kaçmaya çalışırken yakalandı. Tarihe Edirne Vakası olarak geçen bu olayla Feyzullah Efendi halk tarafından cezasını aldı ve Devlet içerisinde kurduğu yapı çöktü. Halk her zaman ki gibi devletini büyük bir tehlikeden daha kurtarmış oldu.

Yakın tarihte yaşadığımız olayların bundan seneler önce de yaşandığını bilmeliyiz. Ancak bilmenin yetmediğini, tarihin tekerrür ettiğini, geçmişte yaşadığımız olayları bir daha devlet ve millet olarak yaşamamız için dersimizi almamız gerektiğini düşünüyorum. 15 Temmuzda mücadele ettiğimiz terör örgütünün bir benzeri bundan seneler öncede yine devletimizin başına musallat olmuş, bundan seneler sonrada yine olacaktır. “Tarih Tekerrürden İbarettir!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR