Buket Beslen

Buket Beslen

Vefa ve vefakâr

Vefa ve vefakâr

Yaşantımızın belirli kısımlarında bazen iyi bazen ise kötü anlarla karşı karşıya kalırız. Bu kötü zamanlarımızda ise yanımızda bizi anlayan, seven insanların bulunmasını, bir şey yapmasa dahi yanımızda olduğunu hissettirmesini bekleriz. İşte burada var olan sevginin en saf halini bizler vefa olarak adlandırırız.

Tasavvufta "ezelde, bezm-i elestte Allah'a verilen söze, misaka bağlı kalmak" anlamlarına gelen vefa sözlük anlamına bakıldığında sevgide bağlılık, minnettarlık, sözünde durmak, söylediklerini yerine getirmek, borcuna ve emanete sadık olmak, dostluğu sürdürmek, sadık ve güvenilir olmak anlamlarına gelmektedir. Bütün bunları yerine getiren bireye ise vefalı insan denir.

Bencillik yapmadan, karşısındaki kişiye yüce Allah’ın rızasını kazanmak için iyilikte bulunmak, bir dostumuzun kötü anında ilgili yaklaşarak sorunların çözümüne destek olmak vefadandır. Vefa çok güçlü ve koparılması zor olan bir bağdır. Müslümanın başka bir Müslümanın üzerinde bulunan hakkının en temel göstergesi de vefadır.

Şöyle bir yaşantımızın içinden baktığımız zaman iyi anlarımızda, mutluluğumuzda herkes koşar adım yanımızda oluyor fakat düştüğümüzde kimse elini uzatmıyor. İşte bu da vefasızlık örneğidir. Bir söz vardır “Sen herkese elini uzatmışsın da kimse sana yüzünü bile dönmemiş” diye. Bana göre vefasızlığı anlatan en güzel söz budur. Bu noktada bizlerin üzerine düşen şeytanın kirli oyunlarına, nifak tohumlarına, ara bozmaya çalışmasına izin vermemektir.

İyi gün dostu olduğumuz kadar “kara gün dostu” da olabilmeyi kendimize görev edinmektir. İşte bu yüzden “Arkadaşlık ince ve lâtif bir cevherdir. Korunmasını bilmezsen kazaya uğrar!” demişlerdir. Bizlere burada düşen arkadaşlıklarımızı korumak ve vefalı insanlar olarak yetişip büyümek, yetiştireceğimiz bireylere de vefakâr olmanın önemini vurgulamaktır. Gördüğümüz iyiliklere sırt dönmemek, yaptığımız iyilikleri ise başa kakmamaktır. Çünkü kusursuz olanı herkes sever ve yanında ister. Müslüman kusur örtendir. Kusur açan değildir. İyilik yapan, bir iyilik yaptığında bunu dillendirmeyen, kötülük gördüğünde de kötülüğe kötülükle karşılık vermeyendir.

Hayatımız boyunca vefalı insanlar olmak dileğiyle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR