Adem Öztürk

Adem Öztürk

Anadolu İrfanı

Anadolu İrfanı

Ülkemiz 28 Mayıs’ta 14 Mayıs seçim görevini sonuçlandırmak üzere sandık başına gidecek. Demokrasinin en güzel bayramı olan seçimler halkın iradesinin yönetime ve karar mekanizmasına doğrudan yansımasıdır. Seçimler sonunda halk geçmiş yönetimi sorgular ve tamam ya da devam yönünde karar verir.

Millet olarak köklü ve kadim bir tarihi geçmişe sahip olmamız nedeniyle seçim süreçlerinde halk önüne gelen sandıkta tercihini yaparken her zaman geçmişten kalan ve genlerine işleyen geçmişe mesaj veren yada geçmişi hesaplaşma ve yeniden yaşatma temalı siyasi esintileri (söylemleri) dikkate almıştır. Siyasi esintiler sözünden amacımız her seçim dönemi rüzgarı farklı esmiştir ama ülkemiz insanı diğer demokratik ülkelere nazaran geçmiş gururu verici tarihi başarılar ve hezimetler üzerinden politika sunumlarına itibar etmiştir. Bulunduğu coğrafya gereği ülkemiz biraz daha hassas ve bu da milliyetçilik ekseni politik söylemleri güçlendirmiştir.

Hükümetin ekonomik çalkantılara rağmen, son 10 yılda savunma sanayiinde yaptığı sıçrama, Karabağ, Suriye Kuzeyi, Irak Kuzeyi ve Mavi Vatan denklemindeki refleksleri, halkın hükümeti ve yönetimi değiştirme konusunda yapılan seçimde kararsız kalmasına neden olmuştur.

Türk milleti irfan sahibidir. Anadolu İrfanı dedikleri sadece Anadolu Türklüğüne has ve bu coğrafya toplumuna özeldir.

Halk parlamenter sistem teklifini kabul etmemiştir.

İktidarın başta ekonomi olmak üzere, gelir dağılımı, adalet sistemi, eğitim sistemi, tarım gibi sıkıntıları bulunmasına rağmen başkanlık sisteminde hala taşların yerine oturmadığını, yeni dönemde revize edileceği taahhüdü uygun görülmüş ve muhalefet tarafından teklif edilen parlamenter sistem değişiklik teklifini kabul etmemiştir.

Parlamenter sistemdeki açmazların çokluğu ve karar verilmesindeki hantallık parlamenter sistemin cazibesi ve oluşturacağı yönetim çeşitliğine rağmen halk tarafından kabul görmemiştir.

Daha ilk günlerde sayısı belli olamayan başkan yardımcılıkları ve birbirinden tutarsız açıklamalar vatandaşta sorunların çözümünde güvensizlik oluşturmuştur. Yönetime talip olmak ve onay alabilmek için güven tashih etmek politikacıların başlıca görevidir.

Anadolu da yaşayan herhangi bir vatandaşın dahi sıralayacağı ve bu millet için olmazsa olmaz olan ve her politikacının çantasında bulunması gereken argümanlar vardır ve bu argümanlar belediye meclis üyesi adayından milletvekiline, belediye başkanı adayından cumhurbaşkanı adayına herkesin ev ödevidir.

  • Vatan (Bölünmez Üniter yapı)
  • Bayrak
  • Aile
  • Din
  • Geçmişe saygı (Ecdada güven)

Yukarıdaki açıklamaların kısa adı ANADOLU İRFANI olarak tanımlanabilir. Hiç bir sosyoloji ve toplum felsefesi bilim kitapları bunları tek bir bütün halinde belirtmez. Anadolu irfanını anlayamayan ülkemizde siyasi ve politik başarılar ya da sonuçlar elde edemez.

İktidar son beş yıldır bir Rabia işareti ile sublimal olarak seçmene ve seçmenine bu konuları işlemiş ve sonuç da almıştır. İktidarın slogan olarak kullandığı TEK DEVLET TEK MİLLET TEK BAYRAK TEK VATAN sloganı bugün 28 Mayıs seçiminde kendiliğinden ana oylama nedeni olmuştur.

Politik ve siyasi projelerin hazırlanmasında ve uygulanmasında sayısal öngörülerden ziyade sosyoloji temelli öngörüler başarı kazanmıştır. Genel geçer bir cümle vardır “siyasette 2 kere 2 dört etmez “ diye. Ben ticaret lisesi mezunuyum. Önceden ticaret liseleri muhasebe bölümünde bize 2 kere 2 kaç eder diye sorduklarında 4 eder hocam dediğimiz zaman hocalarımız bize, “Matematik her zaman farklı sonuçları beraberinde getirir basiretli bir tüccar 2 kere 2 dört eder diye hazırlık yapacağı gibi 2 ile 2 yi bölerseniz başka bir sonuç, toplarsanız başka bir sonuç, çıkarırsanız başka bir sonuç verir, yana yanarsanız sinerji olur hayal edemediğiniz rakam çıkar, basiretli tüccar buna göre planlama yapmalı” derlerdi.

Velhasıl kelam;

Ülkemizde siyaset yapan ya da siyaset yapmaya niyetli olacak olan herkese tavsiyemiz şudur: ANADOLU İRFANI anlamını bilmeyen meydana çıkmasın. Anadolu meydanı er meydanıdır. Kıspeti de çırpması da kuvvetlidir, bir anda adamı tuş eder sırtüstü yatırır ki nerden geldiğini bilemezsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR