Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Dayanın; pes etmeyin lütfen

Dayanın; pes etmeyin lütfen

Özellikle yerel gazeteler için hayati öneme sahip “dijitalleşme süreci”nde sona yaklaşıldı.

Basın ilan hakkı olan gazetelerin internet sitelerine aynı hakkı kazanabilmeleri için tanınan süre Nisan’da doluyor.

Nisan’a kadar “kadro” ve “ziyaretçi trafiği” gibi gerekli koşulları sağlayamayan haber siteleri, “resmi ilan hakkı elde etme fırsatını” kaçırmış olacaklar.

İşte film de burada kopuyor!

Sektördeki bazı patronlar (ben onlara “dinozor” diyorum) yıllar önce bir şekilde elde ettikleri bu hakkın internet sitelerine de tanınması için acayip işler çeviriyorlar.

Bu dinozorlar şu günlerde Basın İlan Kurumu ve Genel Müdürü Cavit Erkılınç üzerinde değişik kollardan lobi faaliyeti yürütüyorlar. İşi “araya aracılar sokma” ve “siyasi baskı oluşturma” boyutuna getirenler bile olduğunu duyuyorum.

Aynaya bakmak ve işin hakkını vermek nedir bilmedikleri için koşulları sağlama gibi bir dertleri en başta yoktu, bugün de yok.

Personelleri naylon, trafikleri bot… Ama gazeteden alışık oldukları haksız kazancın internet siteleri için de devamı peşindeler.

Allah’tan korkmaz, kuldan utanmaz herifler…

***

Sayın Genel Müdür, duyuyorum; çok bastırıyorlar, başınızı çok ağrıtıyorlar.

Sürekli kapınızı aşındırıyorlar; biri gidiyor biri geliyor… Hatırı sayılır bürokratları, siyasetçileri, milletvekillerini aratıyorlar… Değişik teklifler ortaya koyanlar, pazarlıklar içine girmeye çalışanlar bile olabiliyor.

cavit-erkilinc-bik.jpg

Sayın Genel Müdür, yıllardır gündemde olan ancak üzerine düşülemeyen dijitalleşme sürecini hayata geçirerek, artık satmayan, okunmayan haliyle yok olup gitmekle karşı karşıya olan yazılı basına internete yönelmeleri halinde “resmi ilan hakkı” elde etme fırsatı sunarak, can suyu oldunuz.

Devrim niteliğinde bir iş kotardınız, müteşekkiriz.

Bu özellikle yerel gazeteler için bulunmaz bir nimettir. Bu aynı zamanda sektörün dinozorlardan arındırılması fırsatını sunmuştur. Bu arınma bugün oldu oldu yoksa dijital basın da naylonlaşacaktır.

Bu dinozorlara, bugüne kadar boyun eğmediniz, bundan sonra da eğmeyin lütfen; dayanın. İnternet haber sitelerinin kağıt baskıda olduğu gibi içlerinin boşalmaması için… Gazetecilik için… Kamu yararına habercilik için… İyi niyetle işini yapmaya çalışan gazeteciler ve yöneticiler için…

Sizin de çok kez ifade ettiğiniz üzere, resmi ilan yayımlama hakkı babadan oğula geçen bir miras değildir.

Devletin, ödev ve görevlerini yerine getirdiği müddetçe gazete ve internet sitelerine tanımış olduğu bir haktır.

Ve bu hak sadece ve sadece hak edenlere verilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR