Enes Boyacı

Enes Boyacı

Günümüz kitlesel silahı

Günümüz kitlesel silahı

Sosyal medya mecraları kitleleri etkileyen önemli bir silah haline gelmiş durumda. Çünkü kitleleri yönlendirmek artık sosyal medya mecraları sayesinde çok kolay. Sosyal medya alanları içerisinde ise bu işin başını Twitter çekiyor. Günümüzde Elon Musk tarafından satın alınan Twitter artık kitleleri manipüle ederek yönlendirebilen bir araç haline geldi.

İnsanların hurafe ve dedikodu meraklısı olması bu duruma yardımcı oldu. Özellikle de her okuduğuna hemen inanabilen insanlar dezenformasyon ve manipülasyonu büyük ölçüde artırdı. Kendisini Twitter’daki bu yönlendirmeye adamış insanlar, kitleleri yığınlar halinde istedikleri tarafa yönlendirebiliyor. Bu noktada da işlerini botlar kolaylaştırıyor.

Twitter’da bir bilgiyi veya hikayeyi kitlelere yaymak artık çok kolay. Twitter herkesin anonim olabilmesine izin verdiği için binlerce bot hesap bir anda oluşturulabiliyor. Bu bot hesaplar ile istediğiniz bilgiyi retweet ederek yayabiliyorsunuz. Elbette bu işi herkes yapamıyor fakat işinin uzmanı kişiler bu botları kullanarak kitleleri kukla gibi yönetebiliyorlar.

Twitter’ın algoritması çok beğenilen (Like) ve retweet (RT) edilen tweeti öne çıkarıyor. İnsanlarımızda da şöyle bir bilinç var: “Baksana ne kadar RT ve like almış, kesin doğrudur!” İşte aslında olay burada bitiyor. Botlar sayesinde bir bilginin popülaritesini arttırarak dolaşıma çıkmasını sağlarken aslında bu insanların bu tweete olan güvenini de artırmış oluyorsunuz.

Sadece tweet de değil bir hashtag’i veya profili de trend haline getirebiliyorsunuz. Hatta bu işi paraya dökenler de var. Twitter’ın bu denli kitleleri etkileyebilmesinin ardındaki tehlikelerden birisi de gençlerin popüler olma isteği. Bu kukla ustaları gençlerin zihinlerini istedikleri gibi yönlendirebiliyorlar. Veya sadece yönlendirmek de değil onlara istediklerini de yaptırabiliyorlar zaman zaman.

Kukla ustaları gençlerin zihnin dağıtmak veya onlara bir şey yaptırmak istedikleri zaman “akım” adı altında bir olayı Twitter’da ünlü hale getiriyorlar. Bunu gören ve ünlü olma isteği olan gençler de hemen bu akımı yapıp sosyal medya mecralarına yüklüyorlar. Zaten işlerini botlarla kolayca yürütebilen ustaların ekmeğine yağ sürüyor bu durum. Çünkü artık hem istedikleri bilgi, hashtag veya kişi daha fazla insana yayılıyor hem de kitleleri yönlendirmiş oluyorlar.

Bu sebeplerden dolayı siz siz olun sadece Twitter’da da değil internette gördüğünüz hiçbir şeye direkt inanmayın. Öncelikle bilginin kaynağını bulmaya çalışın. Eğer kaynağı bulamıyorsanız da en azından başka yerlerden teyit etmeye çalışın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR