Şule Erciyas

Şule Erciyas

Rahmet ayı Ramazan

Rahmet ayı Ramazan

Bir şeyden uzak durmak bir şeye karşı kendini tutmak engellemek anlamına gelen oruç ibadetinin değişik biçimlerde de olsa hemen bütüm din ve kültürlerde var olduğu görülmektedir bazılarına göre belirli bir süre yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durma bazılarına göre perhiz yapma belirli yiyecekleri yememe diğer bazılarına göre de sukuut etme gibi şekillerde yerine getirilebilir.

Töbe maksadı ile oruç tutanlar olduğu gibi kefaret ve arınma ve matem amacı ile oruç tutanlar bulunmaktadır. Kuranı Kerimde geçmiş ümmetlere de orucun farz kılındığı haber verilerek orucun vaz geçilmez kadim bir ibadet olduğuna işaret edilmektedir.

Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde islam beş esas üzerine kurulmuştur Allahtan başka ilah olmadığına ve Muhammedin Allah'ın rasulü olduğuna şahitlik etmek, namazı dostdoğru kılmak, zekat vermek, kabei hac etmek, ramazan orucunu tutmaktır buyurmuştur.

Ramazan ayında oruç tutmanın önemi bu şekilde arz edilmektedir, Ramazan ayı meziyet ve fazilet bakımından nice güzelliklerin bahşedildiği mübarek bir zaman dilimidir. İnsanları karanlıktan aydınlığa çıkaran en doğru yola ileten ilahi kelam olan Kuranı Kerim bu ayda indirilmiştir, nitekim yüce Allah ramazan ayı insanlar için bir hidayet rehberi doğru yolun hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kuranın kendisinde indirildiği aydır buyrulmaktadır.

Peygamber Efendimiz de bu ayın hassasiyetini şu şekilde anlatmaktadır Ümmetime ramazan ayında beş şey verilmiştir ki bunlar benden önce hiç bir Peygambere verilmemiştir ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah C.C ümmetime rahmet nazarı ile bakar Allah bir kimseye rahmet nazarı ile bakarsa ona ebedi olarak azap etmez ramazan akşamlarında oruçluların agızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir melekler her gün her gece onlara istigfar ederler bağışlanmalarını dilerler Allah C.C cennetine emredip kullarım için hazırlanıp süslen onların dünya meşakatlerinden kurtulup benim yurduma ve ihsanıma istirahat için gelmeleri yaklaştı buyurur.

Ramazanın son gecesi olunca Allah hespini bağışlar buyurmuştur. Bu ay tutulan oruçlar kılınan teravih namazları okunan hatmi şerifleri ve mukabeleleri fitre ve zekatları iftar ve sahurları dua ve niyazları ile baştan sona bir rahmet bereket ve ecir ayıdır Peygamber Efendimizin ifadeleri ile bu ay cennet kapılarının açıldığı cehennem kapılarının kapandığı şeytanların zincire vurulduğu bir aydır. Bizler de ramazan ayının kıymetini idrak edip en iyi şekilde değerlendirmeye çalışalım mükafatını sadece Allah'tan bekleyip ihlaslı bir şekilde oruç tutalım vakit namazlarımızı ve teravih namazlarını mümkün olduğunca cemaatle kılmaya özen gösterelim.

Kuran ayında Kurana sarılalım okuyalım ve anlamaya çalışalım ve nefis muhasebesi yapalım günahlarımıza tövbe istigfar da bulunalım kötülüklerden haramlardan uzak duralım kendimiz, ailemiz ve bütün müslüman kardeşlerimiz için dua edelim. Ramazan ayını en iyi şekilde geçirmeye gayret edelim, Allah tuttuğumuz oruçları yaptığımız ibadetlerimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışalım Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR