Ferit Atmaca

Ferit Atmaca

Üretimden tüketime Altınköy ve ANKAPARK

Üretimden tüketime Altınköy ve ANKAPARK

ANKAPARK ile Altınköy…

Başkent’imizdeki iki ayrı proje. 

ANKAPARK medyada epey gündemde. Maliyeti, dinozorları, olası giriş ücreti falan şimdiden çok meşhur.

Altınköy’ün ise ülke gündeminde olmasa da halkın gündeminde epey yer edindiğine şahitlik ediyoruz.

Daha geçen ay Etimesgut’tan ailelerin, şehrin diğer ucuna düşen Altınköy’e ziyarete gittiklerini işittiğimde epey şaşırdım. Fakat sonra sonra öğrendim ki, bu ziyaretler ilk de değilmiş, ikinci hatta üçüncü…

Ben geç keşfetmişim Altınköy’ü.

Peki ANKAPARK nedir ne değildir, Altınköy nedir ne değildir?

Gelin, ilgililerin yaptıkları açıklamalar ve basına yansımış bilgilerden yola çıkarak, ANKAPARK ile Altınköy’ü karşılaştıralım, bakalım nasıl bir sonuca ulaşacağız!

1-
-ANKAPARK, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in mega projesi.

-Altınköy, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin mütevazi projesi.

2-
-ANKAPARK, 1.200.000 metrekare alan üzerinde kuruluyor.

-Altınköy, 500 dönüm arazi üzerinde kuruldu.

3-
-ANKAPARK’ın yeri, şehrin tam göbeği; mali açıdan son derece kıymetli bir bölge olan Demet’te, AOÇ alanı.

-Altınköy’ün yeri, belediyece ilçenin en ücra bölgelerinden Beşikkaya Mahallesi’nde ıslah edilmiş bir alan.

4-
-ANKAPARK, tarihi geçmişi olan bir alan üzerinde inşa ediliyor.

-Altınköy, gecekondulardan arındırılan bölge üzerinde sıfırdan inşa edildi.

tiryaki-copy.jpg

5-
-ANKAPARK oyun, eğlence, kısacası tüketim amaçlı bir proje.

-Altınköy, teknolojiden uzak köy hayatının zorlu sürecini gözler önüne seren bir üretim projesi.

6-
-ANKAPARK milyon dolarlık dev dinozor maketleri ile dikkat çekiyor,

-Altınköy Anadolu’nun hem de kanlı canlı eşeği, sığırı, koyunu, tavuğu, geyiği, kümesi, ahırı, tırmığı, anadudu, dirgeni, buğday tarlası, sebze bahçesi, yel değirmeni, meyve ağaçlarıyla…

7-
-ANKAPARK’ta neler var: 1.217 adet oyuncak, Universal Studio Sinema Sistemi, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday 70 metrelik dev dinozor, ayrıca dinozor ormanı, Lazer-Tag çadırı, atari çadırı, gölet, dev fıskiye, Jet Ski Coaster, rafting alanı, roller coaster, labirent bahçe, Alanda tur atacak kortej araçları, yönetim binası, itfaiye binası, sağlık ünitesi, dolaşım için kara tren, go-kart çadırı, uçan ada oyuncağı, dev otopark…

ank.jpg

-Altınköy’de neler var: 1930’larda, 40’larda, 50’lilerde Anadolu’nun bir köyünde ne varsa hepsi var. Koyunlar, kuzular, inekler, öküzler, atlar, eşekler, köpekler, kediler, kuşlar, geyikler, ceylanlar, arılar, horozlar, tavuklar, buğday tarlası, sebze, meyve tarlaları, meyve ağaçları, ahırlar, kümesler, at ve öküz arabası, süt, yoğurt, tereyağ, peynir, yumurta, un, ekmek, domates, salatalık, kara lahana, marul, roka, semizotu, ıspanak, brokoli, patlıcan, kabak, fasulye  de var. Bu köyde nalbant, kalaycı, dokumacı, demirci, değirmenci, köy bekçisi, köy muhtarı, kahveci, bakkal, seyis, 100 yıl öncesine ait eşyalar, tırmık, anadut, dirgen, dibek, soku, tokaç,  havan, el değirmeni, hereni, kuşhane, iği, çotra, sarım tarağı, futun, kulaklı sandık, keşkek tokmağı, sıyırgı, cami, çamaşırhane, okul, bakkal,  köy evleri, yel ve su değirmeni, asma köprü, köy kahvesi…

aaa-001.jpg

8-
-ANKAPARK, Avrupa’nın en büyük tema parkı.

-Altınköy, 1930’lı yıllardan itibaren köylerimizde ne
 varsa onlar var. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek yaşayan bir açık hava müzesi.

9-
-ANKAPARK’ın yapımı yaklaşık 3 yıldır sürüyor. Bu yıl sonuna doğru tamamlanacağı açıklanmıştı. Büyükşehir’den yeni bülten geldi: “Nisan 2018’de açmayı planlıyoruz.”

-Altınköy, 4 yıl önce 2 yıl gibi kısa bir sürede yapıldı, sessiz sedasız açıldı ve üretime başladı.

10-
-ANKAPARK’ın maket dinozorlarının, oyuncaklarının hangi ülkeden, kaç paraya getirtildiği net olarak açıklanmış değil,

-Altınköy’ün kanlı-canlı hayvanlarının menşei Anadolu; çivisiz ve birbirine geçme yöntemiyle yapılmış tarihi çantı evleri örneğin Karabük ve Kastamonu’nun orman köylerinden getirilmiş, yine sessiz sedasız.

11-
-ANKAPARK’ın maliyeti konusunda da net bir bilgi yok. Bugüne kadar buraya harcanan paranın 2 KATRİLYONU bulduğu konuşuluyor. Sadece maket dinozorlara ödenen para, bizzat Başkan Gökçek’in verdiği bilgilere göre, 4.8 milyon TL, eski parayla 4.8 trilyon TL.

-Altınköy’ün tüm maliyeti ise, 20 milyon TL, eski parayla 20 trilyon TL. Bu parada da bir kuruş bile borç yok, tamamı belediyenin öz kaynaklarından karşılandı.

12-
-ANKAPARK’ın mimarı Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ara sıra burada konuşlandırdığı oyuncaklarla oynuyor, örneğin çarpışan arabalara, hız trenine biniyor…

-Altınköy’ün mimarı Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, her yıl burada üretilen buğdayı biçiyor, sonra düven sürüyor, un öğütüyor, ekmek yapıyor.

13-
-ANKAPARK’ın mimarı Başkan Gökçek, henüz bitmedi ama sürekli burayı özel davetli birilerine gezdiriyor; örneğin büyükelçilere, medyaya, milletvekillerine…

-Altınköy’ün mimarı Başkan Tiryaki, burada sürekli halkla birlikte üretim yapıyor; çocuklara sütün fabrikada üretilmediğini, patlıcanın ağaçtan koparılmadığını, elmanın toprakta yetişmediğini, yumurtanın tavuktan çıktığını, ekmeğin undan, unun buğdaydan yapıldığını yaşayarak öğretiyor.

14-
-ANKAPARK’ı Büyükşehir’in işletmeyeceği kesin olmakla birlikte, kim tarafından işletileceği belirsizliğini koruyor. Başkan Gökçek bir “Çinliler işletecek” diyor, bir “Katarlılar”. Anlaşılan henüz pazarlama aşamasında ve işletmeci aranıyor.

-Altınköy’ü Altındağ Belediyesi işletiyor.

15-
-ANKAPARK’ın giriş ücretinin ne olacağı da henüz belli değil. Başkan Gökçek 3-4 yıl önce yaptığı bir açıklamada “kişi başı 50 TL” rakamını telaffuz etmişti. Son dönemde ise, giriş için kesin bir rakam belirlemediklerini söylemekte.

-Altınköy’e giriş ücreti tam 5 TL, öğrenci 2 TL.

16-
-ANKAPARK’ın açılış tarihi uzadıkça uzadığı için, yıllar önceden bu yana yerleştirilmiş oyuncaklardan bazılarının paslandığı, yenilenmelerinin gerektiği, bunun da ek maliyet getireceği belirtiliyor. Tamamlanıp açıldıktan sonra buraya kişi başı 50 TL’yi bulan ücretlerle girilebilecek ve vakit TÜKETİLECEK, para TÜKETİLECEK…

-Altınköy’de ise 3 yıldır ÜRETİM var ve Ankaralıların yanı sıra şehir dışından insanlar buraya adeta akın ediyor. Sadece bu yıl ki 4 günlük hasat şenliği süresi içerisinde Altınköy Açık Hava Müzesi’ni 9 bin 349 kişi ziyaret etti. Ziyaretçiler 2/5 TL giriş ücretinin dışında beş kuruş ödemeden, 100 yıl öncesinin köy hayatının üretim sürecine şahitlik etti.

17-
(Resmi verilere göre, 2000 yılında yüzde 35,3 olan kırsal nüfusumuz 2011’de yüzde 28,6’ya düşmüştür. Önlem alınmazsa, bu eğilimle halen 20 milyon olan kırsal nüfus, 2050’de 4,5 milyona gerileyecektir.)
-ANKAPARK, bu noktada kırsal alana, köylere, kasabalara, yetiştiriciliğe, üretime vurulan bir darbedir

-Altınköy ise aksine kırsal alana, üretime yatırımdır…

YANİ 1:
-ANKAPARK’ta halkın paralarını “çarçur etme” var, “popülizm” var, “hamaset” var, “gösteriş” var; vatandaşı “aldatma” var.

-Altınköy’de ise “samimiyet” var, “çalışkanlık” var, “üretmek” var, “özümüz” var, “alın teri” var…

YANİ 2:
-ANKAPARK, Melih Gökçek’in “yönetim şekli”, “misyonu”, “vizyonu”, “halka bakışı”, “hizmet anlayışı”, “siyaset tarzı” konularına ilişkin ipuçları veriyor,

-Altınköy Veysel Tiryaki’nin “yönetim şekli”, “misyonu”, “vizyonu”, “halka bakışı”, “hizmet anlayışı”, “siyaset tarzı” konularına ilişkin ipuçları veriyor.

YANİ 3:
-ANKAPARK tam anlamıyla bir TÜKETİM PROJESİ,

-Altınköy ise tam anlamıyla bir ÜRETİM PROJESİ.
Belki TÜKETİM nefislerimize hoş geliyor. Bu anlamda ANKAPARK bizi TÜKETMEYE çekebilecektir. ÜRETİMDE ise evet zorluk vardır lakin birazcık olsun hayatı, mensubu olduğumuz dini ve değerlerini bilenler; kendini, ailesini, içinde bulunduğu toplumu, mensubu olduğu vatanı-milleti yükseltme gayesinde olanlar bilirler ki “önce üretim” gerekir. ÜRETİM olmadan TÜKETİM olmaz, olamaz; olursa, elde avuçta ne varsa, ondan da olunur. Başkent elindeki ve avucundakinden epey kaybetti. Yeter artık. Buna bir dur denme vakti geldi de geçiyor bile.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR